Președintele BCE, Mario Draghi, a prezentat Parlamentului European planurile sale de revigorare a economiei europene

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a participat la o dezbatere în Parlamentul European pentru a discuta despre inflația scăzută și despre programul cantitativ BCE pentru a facilita programul de revigorare a economiei, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

mario draghiDraghi a abordat politica monetară în cadrul sesiunii plenare din Strasbourg, după ce în luna ianuarie anunțase că BCE și-ar putea revizui acțiunile în martie. Prin extinderea programelor de cumpărare a activelor în primăvara anului trecut, BCE a promis să cumpere titluri emise de sectorul public și privat în valoare de 60 de miliarde de Euro în fiecare lună, cel puțin până în septembrie 2016, dar programul a fost ulterior extins până în martie 2017. Această operațiune pe scară largă este cunoscută și sub numele de relaxare cantitativă sau QE.

Mario Draghi a subliniat că dorește să modifice condițiile în care operează Banca. Pe de o parte, acesta a remarcat o recuperare moderată a economiei Euro, în principal în cererea internă, dar pe de altă parte, el a sesizat o creștere a riscurilor din cauza incertitudinii cu privire la perspectivele de creștere economică pe piețele în curs de dezvoltare, volatilitatății de pe piețele de mărfuri și riscurilor geopolitice.

Europarlamentarii i-au adresat  președintelui BCE întrebări variate, despre programul său de facilitare cantitativ, despre consecințele pensiilor și economiilor, despre poziția sa privind schema de garatare a depozitelor anticipate, ratele de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și dacă statele care rulează un surplus, precum Germania, ar trebui să investească mai mult pentru a echilibra ceea ce unii numesc acest „dezechilibru”.

Principalul scop al BCE este să mențină stabilitatea prețurilor în zona Euro prin păstrarea ratei inflației sub 2%, dar foarte aproape de acest procent. Acest lucru ar duce la garantarea unei creșteri economice și a stabilității prețurilor, dar și la ajutarea investitorilor și a consumatorilor de a lua decizii raționale. Totuși, în decembrie 2015, inflația în zona Euro era de 0.2%.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *