Preşedintele BCE, Mario Draghi, cere zonei euro o strategie de relansare a creşterii economice

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a cerut joi guvernelor din zona euro să vină cu o strategie de relansare a creşterii economice, în paralel cu consolidarea fiscală, informează agenţia Mediafax.

Draghi a spus că nu există “absolut nicio contradicţie” între un pact de creştere economică şi pactul de consolidare a disciplinei bugetare.

“Sunt cu totul de acord că problema creşterii economice trebuie să revină în centrul atenţiei, fără să fie o contradicţie cu nevoia de a continua consolidarea fiscală”, a arătat Draghi.

“Instrumentele există, dar programul de achiziţii de obligaţiuni nu este infinit sau veşnic”, a precizat Draghi în conferinţa de presă susţinută după ce BCE a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 1%.

Pe pieţele financiare există aşteptări tot mai mari că BCE va trebui să vină în ajutorul zonei euro, având în vedere că Spania este supusă unor presiuni intense, iar coaliţia guvernamentală din Olanda s-a destrămat.

Draghi a lăudat însă eforturile Spaniei şi Italiei, afirmând că ambele ţări au făcut progrese semnificative.

În privinţa economiei zonei euro, Draghi consideră că situaţia se va îmbunătăţi pe parcursul acestui an, deşi riscurile se menţin, iar inflaţia la nivelul celor 17 state membre va rămâne peste nivelul de 2%.

Sursa: Medifax.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.