Președintele BERD: Băncile ar trebui să fie prudente când își întăresc capitalul. EFSF ar trebui să fie ultima opțiune

Băncile europene ar trebui să fie prudente atunci când îşi întăresc capitalul şi de asemenea ar trebui să încerce să obţină bani de la investitorii privaţi care dispun în continuare de capital, a declarat vineri preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, transmite Reuters, potrivit Capital.ro.

Începând de anul următor băncile europene vor trebui să respecte cerinţe mai dure de capital, ceea ce le obligă pe multe dintre ele să-şi reducă creditarea şi să încerce să obţină mai mult capital. Fondul Monetar Internaţional a sugerat că băncile din ţările aflate sub presiunea pieţelor financiare ar trebui recapitalizate direct de către Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), pentru a evita reducerea creditării.

Thomas Mirow avertizează că procesul de reducere a gradului de îndatorare (deleveraging) ar trebui făcut într-un mod care să afecteze cel mai puţin economia, însă cu toate acestea recursul la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) ar trebui să fie doar ultima opţiune.

Miniştrii europeni de finanţe au decis că băncile care au nevoie de capital trebuie să încerce să îl obţină în primul rând de la investitorii privaţi, apoi de la guvernele naţionale şi dacă toate celelalte opţiuni eşuează ar putea să obţină bani de la EFSF, care va împrumuta fonduri pentru recapitalizare guvernului şi nu băncii.

Sursa: Capital.ro
Foto:  flickr.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *