Presedintele Comisiei Europene: Controalele la granita in Schengen ar distruge fundamentul Europei

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, in cadrul dezbaterii privind impunerea de restrictii in tratatul Schengen, ca introducerea de controale la granite ar duce a distrugerea fundamentului Europei, care este libertatea de miscare, anunta ziare.com.

Oficialii din Paris si Roma au cerut modificarea tratatului Schengen in sensul introducerii temporare a unor restrictii de circulatie, pentru a limita fluxul de migranti din Africa de Nord.

Majoritatea eurodeputatilor s-au declarat insa ostili masurilor care ar aduce atingere principiului libertatii de miscare si au pus la indoiala criza migrantilor invocata de Franta si Italia, la dezbaterea de marti a Comisiei Europene cu presedintia ungara a UE, potrivit unui comunicat.

“Libertatea de miscare este, pentru Europa, ce sunt fundatiile cladirilor: daca o elimini, toate structurile sunt subminate. optiunea de a reintroduce controale la granita in sistemul Schengen exista in situatii exceptionale. Aceste situatii exceptionale trebuie sa fie ultima varianta.

(…) Tarile care sunt expuse direct fluxului de migranti nu trebuie sa faca fata situatiei singure. Imigratia este o provocare europeana, de aceea este nevoie de un raspuns colectiv”, a declarat Jose Manuel Barroso, in cadrul dezbaterii.

Manfred Weber, europarlamentar german, a dat exemplul Suediei, care a primit 25.000 de refugiati si “nimeni nu s-a gandit sa puna la indoiala principiile Schengen”. Europarlamentarul german a adaugat ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu trebuie sa fie amanata din aceste motive.

La randul sau, Europarlamentar socialist german, a declarat ca 25.000 de imigranti care trec Mediterana nu reprezinta o criza si ca situatia poate fi cu usurinta rezolvata daca se impart sarcinile. Acesta a declarat ca Franta si Italia au creat aceasta problema, dupa care au cerut inchiderea granitelor pentru a o rezolva: “Nu poti sa suspendi drepturile cetatenilor europeni in acest fel. Pierdem ceva din spiritul european”, a adaugat acesta.

Un alt europarlamentar belgian a descris situatia ca fiind “un joc de ping-pong pe spatele refugiatilor” si a spus ca inchiderea granitelor ar fi impotriva esentei Uniunii Europene si o masura exagerata.

Eurodeputatul ungar, Eniko Gyori, a spus ca, in opinia sa, criza refugiatilor este “o provocare serioasa care impune o regandire a managementului la granita” si a adaugat ca Consiliul European va analiza posibilitatea de a garanta libertatea de miscare, dar si un nivel inalt de securitate interna, inainte de summit-ul european din iunie.

Revolutiile populare din state precum Libia, Siria, Tunisia sau Egipt au dus la un aflux de imigranti si refugiati, in conditiile in care regimurile au reactionat in forta, pentru inabusirea protestelor.

sursa: ziare.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *