Președintele Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European, Adina Vălean (PPE): UE trebuie să preia conducerea în lupta împotriva schimbărilor climatice

Europarlamentarul Adina Vălean (PPE, PNL), președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din Parlamentul European, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să preia conducerea în lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Într-un interviu excusiv acordat VoteWatch, Vălean argumentează o Europă cu două viteze ar putea slăbi ambițiile UE în privința mediului pe scena mondială, acest scenariu nefiind unul  sau de dorit pentru viitor.

”Sunt în contact permanent cu comisarii, directorii generali și cu ambasadorii Consiliului, discutăm prioritățile politice. De asemenea, conduc delegațiile ENVI în cadrul negocierilor interinstituționale în care reprezint Parlamentul European și trebuie să mă asigur că mandatul oferit de plen de către plen și de către Comitetul nostru este cât mai bine reprezentat în timpul procesului de codecizie. Este foarte multă muncă și o mare responsabilitate față de cetățeni, dar foarte plină de satisfacții”, a declarat europarlamentarul român, întrebată despre experința sa în funcția de președinte a Comisiei ENVI din PE.

UE a fost întotdeauna un lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice deoarece credem în ceea ce ne arată știința și realitățile actuale iar acestea au împins UE să ia decizii politice atât intern cât și extern pe scena internațională. Odată cu regretabila decizie a președintelui Trump de a scoate SUA din Acordul de la Paris ar trebui să depunem mai multe eforturi alături de partenerii noștri la nivel mondial.”, a declarat Adina Vălean pentru VoteWatch.

La nivel european există voință politică declarată atât de liderii naționali, cât și de cei ai instituțiilor europene, punctează europarlamentarul român.

„Eu cred că voința politică există – nu trebuie să vă amintesc de declarațiile șefilor de stat ai UE, ai președinților Juncker, Tusk și Tajani, precum și ale liderilor grupurilor politice din Parlamentul European (…) Dezbaterea din plen din 14 iunie în prezența președintelui Insulelor Marshall și concluziile Consiliului European din 22 iunie arată din nou o hotărâre clară de a pune în Aplicare Acordul de la Paris în toate aspectele sale.

Chiar și dacă ne uităm peste Atlantic, nu este totul pierdut pe frontul climatic. Este important de remarcat faptul că în 11 state federale, alături de Washington DC și Puerto Rico s-au alăturat Alianței Climatice a SUA și au promis că vor urmări politicile care susțin angajamentul SUA față de acord. În plus, 30 de orașe, trei state, peste 80 de președinți ai universităților și peste 100 de companii fac parte dintr-un grup ce se află în creștere și care intenționează să respecte Acordul de la Paris.”, a declarat Adina Vălean.

Eurodeputatul PPE subliniază că sunt importante acțiunile, dincolo de declarațiile politice, și a precizat că va participa la Coferința ONU COP 23 din Germania ce va avea loc în luna noiembrie, unde vor fi discutate liniile directoare pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

”Ceea ce este cel mai important acum este să punem în acțiune toate cuvintele și declarațiile făcute. În ce privește Parlamentul European, avem multe de făcut în dosarele legislative pe care le lucrăm – rezultatul acestei munci va fi dovada concretă a angajamentului nostru. În plus, vom continua să fim activi, în calitate de parlamentari, în contextul internațional. Parlamentul European a urmărit îndeaproape negocierile internaționale privind schimbările climatice în ultimii ani, iar în acest an voi conduce, din nou, o delegație formată din 12 europarlamentari la Conferința ONU din 2017 privind schimbările climatice de la Bonn, Germania (COP 23) pentru ca, prin intermediul contactelor noastre cu parlamentarii din întreaga lume, să sprijin implementarea deplină a Acordului de la Paris.”, a transmis Vălean.

Consider că orice scenariu care conduce la o Europă cu mai multe viteze nu este realist, nici de dorit. Cei care apără aceste teorii nu au în vedere ideile părinților fondatori ai Europei: construirea unei Europe pașnice, unite și prospere. Acest lucru nu se va întâmpla dacă lăsăm unele țări în urmă sau dacă renunțăm la solidaritate. (…) Eu cred într-o Europă incluzivă, mai integrată și mai armonizată în care dezbaterile și consensul se află în centrul democrațiilor noastre naționale ți europene”, a mai declarat europarlamentarul, în contextul dezbaterilor privind viitorul UE 27.

Interviul integral este disponibil AICI.

Eurodeputatul român Adina Vălean (PNL, PPE) se află în top 50 al celor mai influenți membri ai Parlamentului European, într-un clasament întocmit de către think tank-ul VoteWatch Europe. Președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a obținut 34.5 puncte, situându-se pe locul 36 în top 50.

Citiți și:  Ioan Mircea Pașcu, Adina Vălean și Siegfried Mureșan, cei trei eurodeputați români aflați în top 50 al celor mai influenți membri ai Parlamentului European

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.