UPDATE LIVE VIDEO & TEXT Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au discutat despre directiva UE privind lucrătorii detașați: Trebuie eliminate suspiciunile că unii sau alții iau locul de muncă altora

Președintele Franței Emmanuel Macron se află astăzi în România în prima sa vizită oficială la București în calitate de șef al statului francez pentru întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose, ulterior urmând să viziteze Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. (programul vizitei aici).

UPDATE 15:05. Cei doi lideri susțin o declarație de presă după o întrevedere tête-à-tête.

Klaus Iohannis: 

-Îmi face o deosebită plăcere să vă am oaspete la București.

-Doresc să vă mulțumesc că ați acceptat invitația cu prilejul discuției foarte bune avute la Consiliul European din iunie

-România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce confirmă profunzimea parteneriatului nostru strategic.

-Este și un moment simbolic. Anul viitor se aniversează centenarul României, dar și 10 ani de la aniversarea parteneriatului nostru strategic

-Am avut discuții foarte bune, aprofundarea parteneriatului nostru strategic în domeniile politic, economic, cultural.

-Am exprimat interesul creșterii și diverisifcării investițiilor franceze în economia României

-România rămâne una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei, cu cei mai mulți cetățeni vorbitori de limbă franceză din regiune

-Rolul comunității românești din Hexagon, un rol de liant între cele două societăți.

-Mulți cetățeni români în Franța și contribuie direct la proesperitatea societății franceze

-Am discutat despre agenda europeană și sprijinim o cooperare întăritră între România și Franța cu precădere în sprijinul consolidării și redefinirii proiectului european la care noi amândoi ținem foarte mult.

-I-am transmis dlui președinte că obiectivul României de aderare la Schengen rămâne de actualitate

-Aderarea României va consolida securitatea spațiului Schengen.

-Această vizită este un excelent prilej de a lucra împreună pentru consolidarea relației noastre și pentru îmbunătățirea proiectului european

Emmanuel Macron:

-Vizita, un simbol al vitalității relațiilor noastre

-Sunt aici datorită parteneriatului nostru strategic strâns

-România a făcut progrese cosniderabile în cei 10 ani în UE.

-În 2019 veți lua președinția Consiliului UE

-Am vorbit și despre relațiile noastre culturale

-O relație bilaterală se construiește și prin relații de afaceri pe care îmi doresc să le dezvoltăm. Mă voi întâlni azi cu comunitatea de afaceri franceză din România, sunt mulți tineri care lucrează în România, dar și cu investitori români care doresc să se dezvolte în Franța

-Cele 3 acorduri cadru semnate acum sunt foarte importante pentru noi și vin să confirme parteneriatul nostru.

-Am vorbit și despre viziunea noastră comună privind viitorul Europei.

-Ne dorim să progresăm împreună în beneficiul Europei

-Am vorbit despre revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor. Mă bucur să văd deschidere și să lucrăm împreună.

-Proiectul european este un proiect de convergență între economiile noastre.

-Despre o neînțelegere în presa română: reviziurea nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze oriunde în Europa, ci dimpotrivă. Aceasta vine în contradicție cu ideea pieței unice și dorim să punem capăt acestui sistem. Ne dorim ca toți cei care lucrează în Europa să facă asta într-un mod demn, eficace și corect.

-Europa care proetejează este și Europa apărării. Ne dorim o Europă a apărării care să avanseze în mod coerent, ne bucurăm să avem alături Româania, astfel încât să se putem construi parteneriate întărite în acest domeniu.

-Dorința noastră este ca Europa să meargă înainte

-Aveți tot dreptul să cereți ca România să fie în Schengen. Sunt deschis acestui subiect. Dar ca să fiu sincer, Spațiul Schengen nu funcționează bine și ne dorim o reformă a regulilor, un control mai bun al frontierelor, o convergență crescută a frontierelor. Ne dorim transformarea spațiului Schengen și să asociem România pe deplin în aceste discuții și îmi doresc să lucrăm împreună.

-Parteneriatul dintre cele două țări este istoric, dar și de viitor pentru țările noastre.

Întrebare despre detașarea lucrătorilor. Dacă președintele Klaus Iohannis este de acord de a întări directiva detașării lucrătorilor.

E. Macron: Aș vrea să nu fie nicio ambiguitate: Franța nu scoate transportul rutier din acord. Când vorbim despre transportatorii francezi care recrutează români, atunci sper să facă parte din acordul la care sper să ajungem în luna octombrie. Deci toate sectoarele vor fi incluse, în măsura în care sunt lucrători detașați. Există transportatori români care angajează români și care lucrează în UE, asta nu are legătura cu directiva privind detașării lucrătorilor. Nu accept ca trasportatori francezi să facă dumping social.

Klaus Iohannis: Putem să observăm foarte ușor că în Europa de Vest apare tot mai des discuția legată de dumping social, adică evitarea unor cheltuieli sociale care nu se motivează. În acest sens, nu pot să vă spun că sunt pentru sau contra, sunt foarte multe argumente tehnice ce trebuie discutate de specialiști, domnul Macron și cu mine nu am redactat un draft al acestei directive. Sunt nemulțumiri în Franța pentru că sunt angajatori care doresc să eludeze sistemul, pe de altă parte sunt mulți muncitori care doresc să lucreze în țări precum Franța, Spania, Germania. Este clar că trebuie să trebuie să îmbunătățim directiva pentru că nemulțumiri sunt de ambele părți. Trebuie să facem sistemul să funcționeze mai bine, trebuie eliminate suspiciunile că unii sau alții iau locul de muncă altora. Regulile europene au fost realizate pentru a înlesni o dezvoltare care ne duce pe toți pe aceeași treaptă a nivelului de trai. Și sunt firme în Europa care exploatează exact acesată diferență de nivel de trai. Ne dorim o abordare corectă și echitabilă pentru toată lumea. 

Despre Schengen, dacă Franța va sprijini aderarea României

Emmanuel Macron: Da, în condițiile pe care le-am definit. Salut eforturile în combaterea terorismului ale României, protejarea frontierelor externe și colaborării între țările noastre.

Aderea României la Schengen a fost legată de valul migratoriu și riscul ca aceștia să intre în Europa. Dar și cu România și Bulgaria în afara Schengen, migranții tot au intrat în Europa, deci nu a adus un plus de securitate.

Nu mă opun intrării României în Schengen. Doar că spațiul Schengen nu funcționează în acest moment. Într-un spațiu Schengen întărit, România trebuie să intre. Nu avem o viziune de ansamblu și trebuie să ne regăsim ritmul.

Despre un posibil Frexit

Emmanuel Macron: Unii au încercat această metodă și au avut probleme, au încercat să șantajeze. Au zis că dacă nu obțin ce vor, ies din Uniunea Europeană. Și au ieșit și mai puțin fericiți. Eu nu am abordat niciodată subiectele europene în acest mod. Însă le abordez cu simțul pentru detaliu și concret.

Ce viitor vă doriți pentru România? Vă doriți ca, în mod durabil, salariile din România să rămână la o treime a celor din Franța? Sau vă doriți ca țara dvs să intre pe deplin în Europa, să aveți calificări mai bune, să vă păstrați talentele, să aveți oameni mai bine plătiți care să aibă avantaje sociale? Am înțeles de la domnul președinte că România a ales a doua opțiune și că vă doriți ca România să intre pe deplin într-o Europă mai integrată. Situația din prezent nu este ideală, sunt țări care profită de diferențele salariale. Iar țările care susțin status-quo-ul susțin această situație care nu este benefică pentru România. Sunt țări care profită de fondurile structurale, dar de câțiva ani sunt oameni politici care profită de acest lucru și profită de dumpingul social. Un sistem lipsit de convergență va exploda.

Nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene.

Nicio țară dezvoltată cu costuri ridicate salarile nu poate accepta ca sistemul să continue astfel. O parte din Brexit se datorează detașării lucrătorilor, au spus că nu mai vor oameni din est care să le ia locurile de muncă. Sistemul actual este negativ și pentru România și Europa.

Ce propun este de a obține o majoritate calificată pentru această reformă care păstrează libertatea de circulație, dar detașarea să fie făcută într-un anumit orizont de timp iar cei care lucrează într-o țară să fie plătiți la fel.

Aceasta nu contravine cu nimic deschiderii piețelor de muncă. Ceea ce facem este să oprim un abuz din care nu beneficiază nimeni, ne dorim un acord din care să beneficieze toată lumea.

UPDATE, ora 13.37

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și prima doamnă, Brigitte Macron, au sosit la Palatul Cotroceni, unde au fost primiți de către președintele Klaus Iohannis și prima doamnă, Carmen Iohannis.

FOTO: Administrația Prezidențială

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale, iar de la ora 14.30, cei doi șefi de stat vor susține o conferință de presă comună.

Agenda discuțiilor Macron-Iohannis va fi concentrată pe dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internațională şi de securitate, a precizat Administrația Prezidențială.

Vizita președintelui Franței a fost convenită cu prilejul întrevederii avute cu Klaus Iohannis în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie.

În cadrul primei lor întrevederi bilaterale, care a avut loc și în contextul primei participări a lui Emmanuel Macron la un Consiliu European, cei doi șefi de stat au abordat subiecte de interes comun și de cooperare în format bilateral, european și internațional. Dintre acestea se disting aprofundarea Parteneriatului Strategic, cooperarea din cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2018-2019, relevanța unității și a consolidării proiectului european, securitatea internă a Uniunii Europene, aderarea României la spațiul Schengen, procesul de revizuire a Directivei privind detașarea lucrătorilor, dar și procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare.

Ultima vizită a unui președinte francez în România a avut loc în toamna anului trecut, pe 13 septembrie, când Francois Hollande a venit la București și a participat apoi la inaugurarea fabricii Airbus la Ghimbav.

Vizita lui Macron la București a fost precedată de o deplasare în Austria, miercuri 23 august, și va fi urmată de o vizită în Bulgaria ziua următoare, pe 25 august. De altfel, în Austria, președintele francez a discutat și cu premierii din Cehia și Slovacia. Un oficial francez anunța înaintea mini-turneului liderului de la Elysee faptul că acesta va face presiuni pentru reglementări care să-i protejeze mai bine pe muncitorii francezi de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială pe piața forței de muncă din Europa Centrală și de Est.

După vizita de la București, președintele Franței va găzdui un summit cu liderii Germaniei, Italiei și Spaniei pentru discuții referitoare la migrație, economie și apărare. Summitul cu liderii din Germania, Spania și Italia va fi prima reuniune în acest format pe care Emmanuel Macron, dar și întâia astfel de întrunire după summitul în același format din 6 martie, atunci când cele mai puternice țări europene au pledat pentru o Europă care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.