Preşedintele iranian Hassan Rouhani: SUA va plăti ”costuri mari” dacă Donald Trump decide anularea Acordului nuclear

Administraţia Donald Trump va plăti ”costuri mari” dacă va decide anularea Acordului nuclear cu Iranul, consideră preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

Foto: Instagram

„Anularea unui acord de acest tip ar genera costuri mari pentru Statele Unite ale Americii. Eu nu cred că americanii ar fi dispuşi să suporte costuri atât de mari pentru ceva fără importanţă pentru ei” a afirmat Hassan Rouhani într-un interviu acordat postului american CNN.

O astfel de acţiune din partea Administraţiei Trump „nu va genera niciun rezultat pentru Statele Unite, dar în acelaşi timp va slăbi încrederea internaţională în această ţară”, a subliniat preşedintele Iranului.

Iranul a sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în legătură cu sancţiunile impuse de Statele Unite în luna iulie, acuzând că este vorba de o încălcare a Acordului nuclear semnat de Teheran cu marile puteri. Preşedintele SUA, Donald Trump, a sugerat că va decide în septembrie retragerea din acordul nuclear cu Iranul, după ce, potrivit unor surse, Washingtonul va efectua o serie de verificări în uzine atomice iraniene. 

Uniunea Europeană a amintit recent SUA că acordul nuclear că este vorba de un document internaţional, care ”nu aparţine unei singure ţări”, potrivit declarațiilor făcute de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și a amintit că tratatul este susținut de ONU.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Administraţia Donald Trump a anunţat în aprilie o evaluare pe tema efectelor relaxării sancţiunilor impuse Iranului.

Citiți și: Iranul ameninţă că va ieşi din acordul nuclear în cazul în care SUA îi impun noi sancţiuni. Președintele Hassan Rohani: Trump a demonstrat lumii că ”nu este un bun partener”

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.