POLITICĂ
Președintele Klaus Iohannis: În România niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlament
Published
8 years agoon
By
Violeta Dan
Președintele Klaus Iohannis abordat în cadrul discursului din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și problema populismului, eurofobiei și xenfobiei și modalități de combatere a acestora la nivel european.

Sursă foto: Administrația prezidențială
„O provocare cu care ne confruntăm cu toții, din păcate, în Europa, este ascensiunea populismului, radicalismului, xenofobiei și a eurofobiei. Eurofobia nu se îndreaptă doar împotriva valorilor Uniunii Europene. Ea este şi împotriva valorilor, principiilor și normelor fundamentale ale Consiliului Europei! Această organizație are un rol cheie în lupta împotriva acestor fenomene nocive, care atacă înseși bazele societății democratice. Trebuie, așadar, să luptăm împotriva acestor manifestări cu toată forța noastră și cu toate instrumentele și mecanismele disponibile. România nu va precupeţi niciun efort în acest scop. Mă bucură faptul că, în urma alegerilor parlamentare din decembrie, niciun partid extremist, xenofob sau eurofob nu a intrat în Parlamentul României, ceea ce arată elocvent maturitatea societăţii româneşti. Sper ca și rezultatele diferitelor alegeri care vor avea loc anul acesta în Europa să dovedească aceeaşi maturitate a cetățenilor europeni, în ciuda tuturor provocărilor!”, a declarat președintele în cadrul discursului.
Întrebat de unul dintre parlamentarii din cadrul APCE desprelupta împotriva mișcărilor populiste, președintele României a declarat: „Populismul este o temă foarte largă și complexă. Îmi amintesc de reuniunea Consiliului European. Cu diferite ocazii noi, liderii europnei, discutăm despre viitorul Uniunii, despre modul în care statele membre au votat în ultimii ani, despre faptul că oricine a organizat un referendum a pierdut și despre faptul că populismul devine din nou popular. În general politicienii au opinii cu privire la toate aspectele societății. Cu toții avem păreri despre populism, eurofobie, xenofobie. Trebuie să fim onești deoarece de multe ori aruncăm vina asupra mass-mediei, miganților, asupra alților, însă ar trebui să folosim o oglindă pentru a observa cu adevărat de ce populismul devine popular din nou. Cred că avem o problemă în Europa. Prea des evităm răspunsuri clare la întrebări concrete, prea des le spunem cetățenilor anumite lucruri în campaniile electorale și facem altceva după ce câștigăm alegerile, prea des credem că cetățenii nu înțeleg planurile noastre așa că nu le explicăm ce dorim să realizăm.”
Citiți și
Klaus Iohannis a oferit si soluții de combatere a acestui fenomen periculos pentru dezvoltarea europeană: „UE are multe probleme, de natură economică, cu migranții, de control al granițelor, însă consider că adevărata problemă este lipsa de credibilitate și de onestitate a politicienilor. Dacă dorim să îmbunătățim lucrurile și să eradicăm populismul, nu ar trebui să devenim noi înșine populiști, ci mai degrabă ar trebui să reconectăm legăturile cu cetățenii.”
–

You may like
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
“Europa deplânge trecerea în neființă a Papei Francisc”. Obituar al liderilor europeni pentru moștenirea pontificatului său către “o lume mai pașnică și mai plină de compasiune”
Vicepreședintele SUA îndeamnă Europa să devină mai independentă: Nu este bine să fie vasalul permanent al securității americane
Macron consideră că relaxarea tarifelor SUA este “o poartă deschisă către negocieri”, dar “o pauză fragilă”: Europa trebuie să mobilizeze toate pârghiile pentru a se proteja
Trump nu consideră suficientă propunerea UE de zero tarife între Europa și SUA: Trebuie să cumpere energie în suma echivalentă deficitului comercial
Macron face apel la suspendarea investițiilor planificate ale Europei în SUA, calificând tarifele anunțate de Trump ca fiind “brutale și nefondate”
POLITICĂ
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
Published
1 day agoon
April 22, 2025
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.
“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.
“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.
În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
POLITICĂ
Marcel Ciolacu anunță inaugurarea a două noi investiții americane: Discuțiile cu delegația Congresului au vizat noi investiții SUA în România
Published
1 week agoon
April 16, 2025
Discuțiile cu membrii delegației Congresului american purtate, marți, la Palatul Victoria au vizat și posibilitatea unor noi investiții ale companiilor din SUA în țara noastră, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, în ședința de guvern.
“Am discutat și despre noi investiții ale companiilor din Statele Unite în țara noastră. Avem două exemple chiar zilele acestea. Un fond american a preluat fabrica Kendrion din Sibiu, ce produce sisteme și componente electromecanice. Iar gigantul Wendy’s, al treilea lanț de fast-food din lume, își deschide prima unitate pe piața românească, imediat după Paște”, a precizat Marcel Ciolacu.
Statele Unite rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa, iar România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al SUA din regiunea Mării Negre, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii pe care a avut-o, marți, la Palatul Victoria, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii condusă de Vern Buchanan, președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, care a efectuat o vizită în România.
Premierul a apreciat această vizită ca fiind un prilej de a consolida dialogul părții române cu Congresul american și de a oferi, totodată, o imagine clară și onestă a importanței relației dintre România și Statele Unite.
“Între România și Statele Unite ale Americii sunt relații de fond, atât pe latura strategică, cât și economică. România este interesată de consolidarea, în continuare, a relației bilaterale excelente cu SUA și cu reprezentanții Congresului, instituție cu rol activ pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA”, a declarat șeful Executivului.
În contextul analizei cu privire la situația globală actuală, premierul a subliniat necesitatea unui parteneriat transatlantic robust.
“SUA rămân un aliat indispensabil în asigurarea securității în Europa. România este și va rămâne un pilon al coeziunii transatlantice pe Flancul Estic al NATO, cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Parteneriatul transatlantic robust reprezintă un interes național esențial pentru România și acționăm pentru ca toate componentele lui să fie întărite. De la preluarea mandatului de prim-ministru, am construit o relație economică bilaterală foarte aplicată și am încredere că vom continua această abordare cu noua administrație americană“, a mai afirmat Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat, în acest context, că România susține pe deplin obiectivul ca aliații europeni să-și consolideze propriile forțe și să-și asume responsabilități suplimentare, fiind deplin angajată să asigure sprijinul ca țară gazdă pentru trupele aliate și să sporească în continuare capacitățile și capabilitățile Forțelor Armate Române.
“În 2025, pentru al nouălea an consecutiv, am alocat minimum 2% din PIB pentru apărare, cu posibilitatea extinderii la 2,5% pentru înzestrare. La stabilirea acestui buget am ținut cont de situația de securitate din apropierea graniței, de apartenența țării la NATO și la misiunile UE, dar și de obiectivele noastre de a dinamiza industria națională de apărare”, a evidențiat Ciolacu.
O altă temă de interes în cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria a fost aderarea României la Programul Visa Waiver, conform comunicatului.
“România a îndeplinit toate criteriile necesare, unele chiar au fost depășite și avem convingerea că lucrul acesta ne califică pentru a deveni membri ai Programului. Vom menține abordarea cooperantă și le vom oferi partenerilor americani toate informațiile privind contribuția noastră la eforturile SUA de securizare a călătoriilor și a frontierelor”, a dat asigurări șeful Guvernului
Delegația Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de președintele Parteneriatului pentru Democrație al Camerei Reprezentanților, Vern Buchanan, a transmis mesaje de susținere a aderării României la Programul Visa Waiver, în condițiile în care țara noastră a îndeplinit toate criteriile tehnice și a lucrat îndeaproape cu Ambasada SUA în acest sens.
“Reprezentanți ai ambelor partide, Republican și Democrat, au declarat că includerea în Programul Visa Waiver este un merit câștigat al României și vor face demersuri pentru ca acest program să devină activ pentru cetățenii români cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.
De asemenea, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, prim-ministrul Ciolacu a subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a apăra democrația, orientarea euro-atlantică a României, de a asigura corectitudinea și transparența proceselor democratice, precum și de a garanta libertatea de exprimare, precizează sursa citată.
Din delegația Congresului SUA au făcut parte: Vern Buchanan (republican – Florida), Dina Titus (democrat – Nevada), Lloyd Doggett (democrat – Texas), Ted Lieu (democrat – California), Neal Dunn (republican – Florida), Ilhan Omar (democrat – Minnesota), Anna Paulina Luna (republican – Florida) și Andy Ogles (republican – Tennessee).
Din partea Guvernului, împreună cu premierul Marcel Ciolacu au mai participat la întrevedere vicepremierul Marian Neacșu, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Radu Oprea.
POLITICĂ
Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, prezintă îmbunătățirile aduse Busolei pentru competitivitate pentru ca ”România să profite” din plin de inițiativa UE
Published
2 weeks agoon
April 10, 2025By
Teodora Ion
Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, raportor al acestei comisii pentru una dintre cele mai importante inițiative ale UE din ultimii ani, Busola pentru Competitivitate, a propus ”îmbunătățiri clare pentru ca România să profite” din plin de această inițiativă majoră.
”Ce înseamnă asta? O viziune ambițioasă pentru ca Europa să devină mai inovatoare, mai verde, mai sigură și mai competitivă pe plan global. Iar România are un rol esențial în acest proces”, a subliniat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.
El a prezentat îmbunătățirile aduse:
- Fonduri dedicate pentru regiunile mai puțin dezvoltate
- Sprijin direct și rapid pentru IMM-uri în tranziția verde și digitală;
- Măsuri pentru securitate energetică și independență față de importuri;
- Investiții în competențe și reconversie profesională;
- Un singur portal digital pentru accesul la toate fondurile europene.
”Europa se transformă. România trebuie să fie parte activă din această transformare. România are șanse reale de dezvoltare și poate atrage mai multe investiții, poate crea locuri de muncă mai bine plătite și o economie mai rezilientă”, a arătat acesta.
În calitate de raportor, Ovidiu Cîmpean a propus cinci linii de direcție:
A. Consolidarea componentei de coeziune economică și socială
- Includerea unor măsuri specifice pentru reducerea decalajelor de competitivitate între regiunile UE;
- Instituirea unui mecanism de evaluare periodică a impactului măsurilor propuse asupra convergenței economice;
- Alocarea de resurse dedicate pentru statele membre și regiunile cu un nivel mai scăzut de dezvoltare
B. Facilitarea tranziției pentru IMM-uri
- Dezvoltarea unui mecanism de sprijin financiar direct pentru IMM-uri în procesul de adaptare la noile cerințe de decarbonizare și digitalizare;
- Crearea unui program ”IMM Transition Fast Track” pentru simplificarea accesului la fonduri europene;
- Introducerea unor stimulente fiscale armonizate la nivel european pentru IMM-urile care investesc în tehnologii curate și digitale.
C. Consolidarea dimensiunii de securitate energetică
- Includerea unor obiective clare privind reducerea dependenței energetice a UE față de furnizorii externi;
- Accelerarea interconectărilor energetice în regiunile mai puțin integrate;
- Dezvoltarea unor mecanisme comune de achiziție a energiei la nivel european pe termen lung.
D. Abordare mai ambițioasă privind formarea de competențe
- Instituirea unui program european de reconversie profesională în domenii strategice;
- Crearea unei platforme digitale europene pentru învățarea continuă;
E. Îmbunătățirea coordonării între fondurile europene
- Armonizarea criteriilor de eligibilitate și a procedurilor de aplicare între diferitele instrumente financiare.
Ovidiu Cîmpean a lansat un apel la adresa Parlamentului României, care, în viziunea sa, trebuie să contribuie la:
- Susținerea activă a direcțiilor de acțiune propuse în Comunicarea Comisiei, în special în domeniile de interes strategic pentru România.
- Monitorizarea procesului de implementare a măsurilor propuse și evaluarea impactului acestora asupra economiei naționale.
- Identificarea oportunităților pentru România în contextul noilor inițiative europene, în special în domenii precum energia curată, economia circulară și digitalizarea.
- Facilitarea unui dialog structurat între autorități, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă pentru a asigura o implementare eficientă a măsurilor propuse.
- Dezvoltarea unei strategii naționale de competitivitate, aliniată cu Busola pentru competitivitate a UE, care să identifice sectoarele prioritare pentru România și măsurile necesare pentru creșterea competitivității acestora.
- Inițierea unui mecanism de monitorizare parlamentară pentru implementarea măsurilor din Comunicare, prin rapoarte bianuale prezentate în Comisia pentru Afaceri Europene.
Comisia Europeană a prezentat Busola pentru competitivitate, prima inițiativă majoră a acestui mandat, care oferă un cadru strategic și clar pentru orientarea activității Comisiei.
Busola trasează calea pe care Europa trebuie să o urmeze pentru a deveni locul în care viitoarele tehnologii, servicii și produse curate sunt inventate, fabricate și introduse pe piață și, în același timp, primul continent care atinge neutralitatea climatică.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- NATO7 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean