Connect with us

COMISIA EUROPEANA

CORESPONDENȚĂ BRUXELLES Klaus Iohannis, invitație pentru șeful NATO la București. Stoltenberg: România este un exemplu pentru alte țări

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează joi și vineri, prima sa vizită externă de la preluarea mandatului.

Șeful statului s-a întâlnit la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar astăzi are o întrevedere cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

UPDATE ora 11:00

Jens Stoltenberg: Mulţumesc României pentru misiunea în Afganistan, am fost foarte impresionat de ceea ce am văzut acolo.

-NATO îşi continuă eforturile de a contribui la lupta globală antiterorism. NATO şi România se angajează ferm să sprijine Moldova şi Ucraina.

iohannis stoltenberg nato.int

nato.int

 – Va trebui sa crestem prezenta la frontiera de est a NATO si va trebui sa realizam si sa implementam o forta de interventie rapida

-NATO este pregătit să reacţioneze la orice ameninţare împotriva aliaţilor. Aş dori să salut decizie României de a ajunge la un consens politic cu toate partidele pentru a aloca 2% pentru Apărare. Este un bun exemplu de angajament. Este un exemplu pentru multe alte ţări.

– Dacă România îşi poate creşte bugetul pentru apărare este important pentru întreaga alianţă.

Klaus Iohannis:

– Mulţumesc foarte mult pentru aprecierea la adresa României. Vizita mea confirmă angajamentul ferm al României faţă de partenerii nord-atlantici.

-L-am asigurat pe domnul secretar general de întreaga susţinere şi am reiterat invitaţia de a vizita România.

iohannis stoltenberg nato.int2

nato.int

-Am avut o discuţie plină de substanţă.

-Parteneriatul strategic reprizintă fundamnetul nostru de securitate. Am convenit că este momentul să reconfirmăm prin acşţiuni ferme solidaritatea la nivelul Alianţei.

-L-am asigurat pe domnul secretar general că nivelul de 2% din PIB pentru Armată va fi păstrat pentru următorii 10 ani.

– Am discutat despre nevoia de susținere din partea țărilor din vecinătatea estică. Ucraina, Moldova si Georgia trebuie sa primească atenția sporită a NATO

– Am confirmat contribuţia semnificativă a României la misiunea NATO din Afganistan. Mulţumesc, domnule secretar general.

Preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul general NATO au făcut poza oficială, apoi s-au retras la discuţii. Preşedintele Iohannis este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache şi George Scutaru, dar şi de consilierul personal, Mihai Răzvan Ungureanu.

iohannis stoltenberg

presidency.ro

La ora 10:45, potrivit programului transmis de Adminstrația Prezidențială, cei doi oficiali vor susține o declarație comună de presă.

Cei doi vor discuta, cel mai probabil despre securitatea internaţională, în contextul atentatelor ce au avut loc în Franța, dar și a atacului terorist petrecut aseară în Belgia, soldat cu trei morţi. De asemenea, o alertă cu bombă a avut loc la sediul poliţiei din Bruxelles, clădirea fiind evacuată.

Potrivit administrației prezidențiale, autoritățile belgiene au dat asigurări că au fost luate toate măsurile pentru ca delegația României să fie în deplină securitate și cooperează în acest sens cu Serviciul de Protecție și Pază pentru a asigura siguranța delegației și a președintelui.

UPDATE 17:45

Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker au susținut o declaraţie de presă comună.

iohannis juncker cretu

LIVE TEXT:

Jean Claude JUNCKER:

– Am mare încredere în dl președinte al României, sper că va apropia și mai mult România de Europa

-Europa nu ar fi completă fără România

– Mă bucur că am putut vorbi cu dl Iohannis despre Schengen și MCV

Klaus IOHANNIS:iohannis ue bb

-Mi-a facut placere ca dna comisar Crețu a luat parte la o parte din discuția noastră

-Am găsit un punct de vedere aproape cidentic cu al meu la dl Juncker

-Am subliniat dorința românilor de a finaliza integrarea totală a românilor în UE (..) un membru acceptat și respectat în nucleul Uniunii Europene

– Unul dintre obiectivelel mandatului meu este europenizarea completă a României:

Schengen:

-Dl președinte m-a asigurat de tot spijinul în problema intrarii României în Schengen

MCV:

-Peste cateva zile vom avea un nou raportAm căzut de acord că acest lucru ne încurajează (…) să finalizăm această procedură cu succes, întrucât România a făcut progrese semnificative in consolidarea institutiilor statului, consolidarea statului de drept si a independentei justitiei

Aderarea la zona euro:

-Un deziderat al României, am căzut de acord că acest lucru este de dorit și vom lucra împreună în această speță

Fonduri europene:

-Am solicitat sprijinul pentru a ajuta Romania sa creasca gradul de absorbtie, si ne-a fost promis

-Am discutat despre cel mai recent pact încheiat în România, în privința bugetului pentru Apărare, l-am informat pe dl președinte că există această înțelegere. A fost apreciat acest lucru.

-Vreau să menționez și întâlnirea cu președintele Consiliului European, dl Donald Tusk, o întâlnire bună, amicală. În esență, am discutat aceleași probleme și am primit același tip de răspuns și același tip de deschidere.

Corina CREȚU:

corina cretu– Mi-a facut mare placere sa-l salut pe dl Iohannis in prima sa vizita la Bruxelles

– Am aratat ca  noi in CE intelegem importanta politicii regionale pentru Romania

– Am creat un grup de lucru pentru a ajuta statele membre cu o rata de absorbtie scazuta

– Suntem foarte interesati sa avem un stat foarte bun, cu proiecte bune, viabile, pentru noua perioada de programare

– Intentionam sa facem o vizita comuna in Romania si Moldova, cu comisarul Hahn.

Întrebări din partea presei

Cei doi lideri au fost rugați să comenteze cererea de reintroducere a controalelor la frontiere, în urma atacurilor de la Paris.

Juncker: Nu reprezinta decat aplicarea acordului Schengen, in anumite circumstante statul respectiv poate alege sa aplice aceste proceduri

Iohannis: Am constatat cu bucurie ca azi cei doi presedinti au impartasit punctul meu de vedere ca Romania poate si trebuie sa devina membra Schengen. Voi avea in continuare discutii pe aceasta tema, primele in februarie, cu ocazia unei vizite combinate in Germania si Franta.

Președintele a fost întrebat despre proiectul South Stream, de către un jurnalist german, în limba franceză. Iohannis i-a transmis că îi poate adresa întrebările în limba germană.

”Tema South Stream nu a fost abordata nici cu presedintele Tusk, nici cu presedintele Juncker. Independenta energetica a Romaniei e una din preocuparile mele. Romania va cauta alte oportunitati pentru a merge mai departe pe calea de independenta energetica si de interconectare la sistemele europene” a raspuns seful statului, în limba română.

La sfârșitul conferinței de presă, preşedintele li s-a adresat tuturor, în franceză: „Merci beaucoup!“ și a fost aplaudat de jurnaliștii prezenți în sală.

UPDATE 17:02

Klaus Iohannis a fost primit de șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

VIDEO:

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: caleaeuropeana.ro

Screen Shot 2015-01-15 at 5.01.55 PM

VIDEO:

UPDATE 16:50

La ora 17.05 (ora României), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UPDATE 15:55

Foto: caleaeuropeana

Foto: caleaeuropeana

 VIDEO întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, după ce acesta din urmă l-a întâmpinat pe șeful statului la intrarea în clădirea Consiliului. Cei doi au acum o întrevedere, însă nu vor face declarații de presă.


Video: caleaeuropeana.ro. Preluarea imaginilor se va face cu menționarea sursei.

La ora 17.05 (ora României), la sediul Comisiei Europene, Klaus Iohannis va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ora 17.45 (ora României) cei doi urmând a susţine o declaraţie de presă comună.

UPDATE 14: 30

Aeronava prezidențială, în care se aflau președintele și delegația sa, a trecut prin turbulențe destul de serioase, la aterizare.

Jurnaliștii, fericiți că au ajuns la destinație, au făcut o fotografie de grup în clădirea Consiliului European:

jurnalisti

UPDATE 10: 45

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații la plecarea spre Bruxelles, precizând că va discuta cu oficialii europeni despre aprofundarea integrării în UE.

”În cadrul discuţiilor, voi aborda teme de interes deosebit pentru România în relaţiile cu instituţiile UE şi NATO”, a spus şeful statului, menţionând că România este în al optulea an de apartanenţă la UE, instituţiile noastre sunt consolidate şi contribuţia noastră la proiectul european trebuie să fie una pe măsură.

”O prioritate a mandatului meu este aprofundarea integrării europene, voi stransmite cu claritate acest mesaj şi vom discuta despre paşii pe care România trebuie să îi facă pentru această integrare aprofundată şi pentru a-şi lua în primire mai bine rolul de membru NATO”, a spus Iohannis.

iohannis otopeni

Foto: caleaeuropeana.ro

Președintele este însoțit de consilierii săi: Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Mihalache, Leonard Orban,Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, purtătorul de cuvânt al președintelui Tatiana Niculescu Bran, George Scutaru și de șeful Statului Major General al Armatei, general-locotenentul Nicolae Ciucă.

—-

iohannis presidency srs

Întrevederea figurează pe agenda activităţilor ale membrilor CE, unde, la ziua de joi, se menţionează că preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, îl primeşte pe preşedintele României, Klaus Iohannis.

În cursul vizitei la Bruxelles, Iohannis urmează să aibă şi întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Corespondentul caleaeuropeana.ro va transmite informații de la întâlnirile  cu oficialii europeni.

Potrivit înregistrării video transmise de Administraţia Prezidenţială, ulterior întâlnirii avute cu premierul Victor Ponta, la care au participat şi miniştrii Mircea Duşa, Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, şeful statului a menţionat că la Bruxelles se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, cu preşedintele Consiliului European şi cu secretarul general NATO. Iohannis a precizat că problemele care se discută acolo ţin de buget, dar şi de absorbţia fondurilor europene. 

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat recent, pentru Gândul, că preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, vor discuta săptămâna viitoare, la Bruxelles, despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV).

 

.

 

.

Continue Reading
Advertisement
9 Comments

9 Comments

 1. Pingback: EXCLUSIV INTERVIU Ce impresie a făcut Iohannis la prima sa conferință de presă. Ce notă i-ar da jurnalistul german care i-a pus întrebări | caleaeuropeana.ro

 2. Pingback: Operațiuni antiterorism în Belgia chiar în ziua primei vizite a Președintelui Iohannis la instituțiile UE | caleaeuropeana.ro

 3. Pingback: Preşedintele Klaus Iohannis, la NATO: „Asistăm îngrijorați la intervenții militare ilegale” în regiune | caleaeuropeana.ro

 4. Pingback: Raportul MCV va critica iniţiativele legislative care blochează lupta anticorupție | caleaeuropeana.ro

 5. Pingback: Premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării Mircea Dușa s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg | caleaeuropeana.ro

 6. Pingback: Președintele Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general NATO: ”Este important să găsim căi pentru continuarea unui dialog cu Rusia și să nu revenim la Războiul Rece”. Jens Stoltenberg: ”Garanțiile de securitate ale NATO acoperă teritorii

 7. Pingback: Președintele Iohannis s-a întâlnit cu secretarul general NATO: ”Este important să găsim căi pentru continuarea unui dialog cu Rusia și să nu revenim la Războiul Rece”. Jens Stoltenberg: ”Garanțiile de securitate ale NATO acoperă toate ter

 8. Pingback: Un an cu Klaus Iohannis – Călătoria și transformarea președintelui: 7 Consilii Europene și 13 vizite oficiale de stat. Securitatea, capitol de excelență | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Statul de drept: Comisia Europeană continuă procedura de încălcare a dreptului UE de către Polonia pentru a proteja independența judiciară a magistraților

Published

on

©️ European Commission

Astăzi, 27 ianuarie, Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat suplimentar Poloniei cu privire la funcționarea Camerei Disciplinare a Curții Supreme, se arată în comunicatul ofical.

La 3 decembrie 2020, Comisia a trimis o scrisoare de nemulțumire față de procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, adăugând un nou plângere la procedura de încălcare a dreptului comunitar începută la 29 aprilie 2020. Răspunsul Poloniei la scrisoarea Comisiei nu răspunde preocupărilor Executivului. Din acest motiv, astăzi Comisia a decis să avanseze cu următorul pas al procedurii de încălcare a dreptului comunitar prin trimiterea unui aviz motivat suplimentar către Polonia.

Comisia consideră că Polonia încalcă legislația UE permițând Camerei Disciplinare a Curții Supreme – a cărei independență și imparțialitate nu este garantată – să ia decizii, care au un impact direct asupra judecătorilor și a modului în care aceștia își exercită funcția.

Aceste chestiuni includ cazuri de ridicare a imunității judecătorilor în vederea inițierii unor proceduri penale împotriva acestora și, prin urmare, suspendarea temporară din funcție și reducerea salariului acestora. Camera de disciplină decide, de asemenea, cu privire la chestiuni legate de dreptul muncii, securitatea socială și pensionarea judecătorilor Curții Supreme.

Prin acordarea de competențe Camerei Disciplinare, sunt afectate în mod direct statutul judecătorilor și exercitarea activităților lor judiciare, legislația poloneză pune în pericol capacitatea instanțelor respective de a oferi o cale de atac eficientă, așa cum prevede articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din TUE, atenționează Executivul.

Simpla perspectivă pentru judecători de a se confrunta cu proceduri în fața unui organism a cărui independență nu este garantată creează un „efect îngrozitor” pentru judecători și poate afecta propria independență.

Polonia are la dispoziție o lună pentru a răspunde la acest aviz motivat suplimentar și pentru a lua măsurile necesare pentru a se conforma legislației UE, în caz contrar Comisia poate sesiza Curtea de Justiție.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană aprobă investiții de 2,9 miliarde de euro realizate de către 12 state UE într-un proiect de cercetare și inovare în lanțul valoric al bateriilor

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat marți un sprijin financiar în valoare de 2.9 miliarde de euro acordat de 12 state membre pentru un al doilea proiect de cercetare și inovare în lanțul valoric al bateriilor, informează executivul european într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro în care subliniază că proiectul vizează dezvoltarea tehnologiilor și al proceselor care depășesc tehnologia actuală, permițând îmbunătățiri majore.

“Europa are nevoie de o abordare strategică în ceea ce privește bateriile, deoarece este determinată de tranziția în curs către o energie curată. Se preconizează că cererea de baterii va crește extrem de rapid în următorii ani, urmând ca această piață să aibă o importanță strategică din ce în ce mai mare la nivel mondial. Comisia a identificat bateriile ca fiind un lanț valoric strategic, în care UE trebuie să sporească investițiile și inovarea în contextul unei strategii consolidate pentru politica industrială, care vizează să construiască o bază industrială integrată, durabilă și competitivă la nivel mondial”, informează sursa citată.

În acest sens, Comisia Europeană a anunțat aprobarea acestui l doilea proiect important de interes european comun (IPCEI) pentru a sprijini cercetarea și inovarea în lanțul valoric al bateriilor. Proiectul denumit „European Battery Innovation” a fost pregătit și notificat în comun de Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia.

Cele douăsprezece state membre vor acorda finanțare în valoare de până la 2.9 miliarde de euro în anii următori. Se așteaptă ca finanțarea publică să deblocheze încă 9 miliarde de euro  în investiții private, adică de peste trei ori mai mult decât sprijinul public. Proiectul completează primul IPCEI din lanțul valoric al bateriilor aprobat de Comisie în decembrie 2019.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Lanțul valoric al bateriilor joacă un rol strategic în îndeplinirea ambițiilor noastre în ceea ce privește mobilitatea curată și stocarea energiei. Prin stabilirea unui lanț valoric complet, decarbonizat și digital al bateriei în Europa, putem oferi industriei noastre un avantaj competitiv, putem crea locuri de muncă necesare și ne putem reduce dependențele nedorite de țări terțe – pe scurt, ne facem mai rezistenți. Acest nou IPCEI demonstrează că Alianța Europeană a Bateriei, o parte importantă a setului de instrumente pentru politica industrială a UE, este în curs de realizare.”

De asemenea, vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Pentru acele provocări masive de inovare pentru economia europeană, riscurile pot fi prea mari pentru ca un singur stat membru sau o companie să le asume singure. Deci, are sens ca guvernele europene să se reunească pentru a sprijini industria în dezvoltarea unor baterii mai inovatoare și mai durabile. Proiectul de astăzi este un exemplu al modului în care politica de concurență funcționează mână în mână cu inovația și competitivitatea. Permițând o inovație revoluționară, asigurându-se totodată că resursele publice limitate sunt utilizate pentru a participa la investiții private și că distorsiunile concurenței sunt reduse la minimum. Cu un sprijin semnificativ vine și responsabilitatea: publicul trebuie să beneficieze de investițiile sale, motiv pentru care companiile care beneficiază de ajutor trebuie să genereze efecte pozitive asupra întregii UE.”

Proiectul va acoperi întregul lanț valoric al bateriei, de la extragerea materiilor prime, proiectarea și fabricarea celulelor și pachetelor de baterii și în cele din urmă reciclarea și eliminarea într-o economie circulară, cu un accent puternic pe durabilitate. Se așteaptă să contribuie la dezvoltarea unui întreg set de noi descoperiri tehnologice, incluzând noi procese de producție, precum și alte inovații în lanțul valoric al bateriilor.

Comisia a evaluat proiectul propus în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, mai precis comunicarea sa privind proiectele importante de interes european comun. În cazul în care inițiativele private care sprijină inovarea nu se concretizează din cauza riscurilor semnificative pe care le presupun astfel de proiecte, comunicarea privind ajutorul de stat IPCEI permite statelor membre să umple împreună lacuna pentru a depăși aceste eșecuri ale pieței, asigurând în același timp că economia UE va avea de mari beneficii și limitează potențialele denaturări la concurență.

Comisia a constatat că proiectul de IPCEI îndeplinește cerințele condițiilor necesare prevăzute în comunicarea sa. În acest sens, proiectul contribuie la un obiectiv comun prin susținerea unui lanț valoric strategic pentru viitorul Europei, în special în ceea ce privește mobilitatea curată și emisiile reduse. Este extrem de ambițios, deoarece vizează dezvoltarea tehnologiilor și al proceselor care depășesc tehnologia actuală și va permite îmbunătățiri majore ale performanței, siguranței și impactului asupra mediului.

Proiectul implică, de asemenea, riscuri tehnologice și financiare semnificative și, prin urmare, sprijinul public este necesar pentru a oferi stimulente companiilor pentru realizarea investiției. Ajutorul acordat companiilor individuale este limitat la ceea ce este necesar, proporțional și nu denaturează în mod nejustificat concurența. În special, Comisia a verificat că sumele maxime totale planificate ale ajutorului sunt în concordanță cu costurile eligibile ale proiectelor și cu lacunele de finanțare ale acestora. Mai mult, dacă proiectele mari acoperite de IPCEI se dovedesc a fi reușite, generând venituri nete suplimentare, companiile vor returna o parte din ajutorul primit către statele membre respective.

Rezultatele proiectului vor fi împărtășite pe scară largă de companiile participante care beneficiază de sprijinul public cu comunitatea științifică europeană și industria din afara companiilor și țărilor participante. Drept urmare, vor fi generate efecte pozitive asupra întregii Europe. Pe această bază, Comisia a concluzionat că proiectul este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Proiectul va implica 42 de participanți direcți, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și start-up-uri cu activități în unul sau mai multe state membre. Participanții direcți vor coopera strâns între ei prin aproape 300 de colaborări avute în vedere și cu peste 150 de parteneri externi, precum universități, organizații de cercetare și IMM-uri din întreaga Europă. Se așteaptă ca proiectul general să fie finalizat până în 2028, cu termene diferite pentru fiecare sub-proiect.

Aprobarea de către Comisie a acestui proiect face parte din contextul eforturilor mai largi ale Comisiei de a sprijini dezvoltarea unei industrii europene inovatoare și durabile a bateriilor. În 2017, Comisia a lansat Alianța Europeană a Bateriei. În 2018, Comisia a adoptat Planul strategic de acțiune pentru baterii și a promovat o gamă largă de inițiative ca parte a planului.

Având în vedere importanța tot mai mare a bateriilor în mai multe domenii, inclusiv transportul și energia, un lanț valoric sigur, circular și durabil va fi din ce în ce mai important. A avea baterii care sunt mai durabile pe tot parcursul ciclului lor de viață este un lucru esențial pentru a ne atinge obiectivele în ceea ce privește clima. Aceasta se află, de asemenea, în centrul Regulamentului privind bateriile durabile propus de Comisie în decembrie 2020.

Decizia de marți este al treilea proiect de cercetare și inovare bazat pe comunicarea privind ajutoarele de stat din 2014 pentru proiectele importante de interes european comun, care stabilește criteriile în baza cărora mai multe state membre pot sprijini proiecte transnaționale de importanță strategică pentru UE în temeiul articolului 107) (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Comunicarea își propune să încurajeze statele membre să sprijine proiecte extrem de inovatoare care aduc o contribuție clară la creșterea economică, la locuri de muncă și la competitivitate.

Comunicarea IPCEI completează alte reguli privind ajutoarele de stat, cum ar fi regulamentul general de exceptare pe categorii și cadrul de cercetare, dezvoltare și inovare, care permite susținerea proiectelor inovatoare, asigurând totodată că potențialele denaturări ale concurenței sunt limitate. Conform tabloului de bord al ajutoarelor de stat din 2019, cheltuielile anuale pentru cercetare și dezvoltare în temeiul regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutorare a continuat să crească, ajungând la aproximativ 10 miliarde EUR în 2018.

Comunicarea IPCEI sprijină investițiile în cercetare, dezvoltare și inovare și în primul rând în industria de implementare, cu condiția ca proiectele care beneficiază de această finanțare să fie extrem de inovatoare și să nu acopere producția de masă sau activitățile comerciale.

O gamă largă de reguli privind ajutoarele de stat, inclusiv comunicarea IPCEI, sunt în curs de revizuire pentru a se asigura că se contribuie pe deplin la obiectivele ecologice și digitale ale Comisiei, în urma unei evaluări finalizate în octombrie 2020. O consultare publică privind o comunicare revizuită a IPCEI va fi lansată în următoarele săptămâni.

În Raportul Comisiei către Parlamentul European din anul 2019, Comisia prezintă modul în care Europa poate deschide calea către neutralitatea climatică, asigurând o bază solidă pentru acțiunile în direcția unei economii moderne, prospere și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050. Această viziune arată în mod clar că electrificarea va fi una dintre principalele căi tehnologice către obținerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon. Bateriile vor fi unul dintre factorii cheie ai acestei tranziții, având în vedere rolul important pe care acestea îl joacă în stabilizarea rețelei electrice și în introducerea mobilității curate.

Material realizat de Andreea Radu, stagiar CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat luni noul său angajament privind consumul verde, prima inițiativă prezentată în cadrul Noii agende privind consumatorii.

Angajamentul privind consumul verde face parte din Pactul climatic european, care este o inițiativă la nivelul UE prin care cetățenii, comunitățile și organizațiile sunt invitate să participe la acțiuni în domeniul climei și să construiască o Europă mai verde.

Prin semnăturile lor, întreprinderile promit să își accelereze contribuția la o tranziție verde. Angajamentele au fost elaborate în cadrul unui efort comun al Comisiei și al întreprinderilor.

Potrivit unui comunicat al Executivului european, scopul lor este de a accelera contribuția întreprinderilor la o redresare economică durabilă și de a consolida încrederea consumatorilor în performanța de mediu a întreprinderilor și a produselor.

Colruyt GroupDecathlonLEGO Group, L’Oréal și Renewd sunt primele întreprinderi inovatoare care participă la acest proiect-pilot. Funcționarea angajamentelor privind consumul verde va fi evaluată peste un an, înainte de a se lua următoarele măsuri.

Angajamentul privind consumul verde se bazează pe un set de cinci angajamente principale.

Pentru a participa, întreprinderile trebuie să se angajeze să adopte măsuri ambițioase pentru a-și îmbunătăți impactul asupra mediului și pentru a-i ajuta pe consumatori să facă achiziții mai durabile.

Întreprinderile trebuie să ia măsuri concrete în cel puțin trei dintre cele cinci domenii de angajament și trebuie să dovedească progresele înregistrate cu ajutorul unor date pe care, ulterior, să le facă publice.

Fiecare întreprindere care își asumă angajamente va colabora cu Comisia în deplină transparență pentru a se asigura că progresele sunt fiabile și verificabile. Cele cinci domenii principale de angajament sunt următoarele:

 1. calcularea amprentei de carbon a întreprinderii, inclusiv a lanțului său de aprovizionare, utilizând metodologia de calcul sau sistemul de management de mediu care au fost elaborate de Comisie, și instituirea unor procese adecvate de diligență necesare pentru a realiza reduceri ale amprentei în concordanță cu obiectivele Acordului de la Paris;
 2. calcularea amprentei de carbon a anumitor produse emblematice ale întreprinderii, utilizând metodologia aprobată de Comisie, și realizarea anumitor reduceri ale amprentei pentru produsele selectate și comunicarea către publicul larg a progreselor înregistrate;
 3. creșterea vânzărilor de produse sau servicii durabile în cadrul vânzărilor totale ale întreprinderii sau ale părții sale de activitate selectate;
 4. angajarea unei părți din cheltuielile aferente relațiilor publice corporative pentru promovarea practicilor durabile, în concordanță cu punerea în aplicare de către Comisie a politicilor și a acțiunilor Pactului verde european;
 5. asigurarea faptului că informațiile furnizate consumatorilor cu privire la amprentele de carbon ale întreprinderii și ale produselor sunt ușor de accesat, precise și clare și actualizarea acestor informații în urma oricăror reduceri sau creșteri ale amprentei de carbon.

Inițiativa Angajamentul privind consumul verde se axează pe produsele nealimentare și este complementară Codului de conduită care se va lansa mâine, 26 ianuarie, ca parte a strategiei De la fermă la consumator. Codul de conduită va reuni părțile interesate din sistemul alimentar pentru a-și asuma angajamente în ceea ce privește practicile comerciale și de comercializare responsabile. 

Orice întreprindere din sectoarele nealimentare, precum și întreprinderile din sectorul comerțului cu amănuntul care vând atât produse alimentare, cât și nealimentare interesate să adere la angajamentul verde pot contacta Comisia Europeană înainte de sfârșitul lunii martie 2021.

Această fază-pilot inițială a angajamentului privind consumul verde va fi finalizată până în ianuarie 2022.

Înainte de a se lua următoarele măsuri, în consultare cu întreprinderile participante, cu organizațiile relevante ale consumatorilor și cu alte părți interesate, se va efectua o evaluare a funcționării angajamentului.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.8 hours ago

Angela Merkel, “profund rușinată” de atrocitățile comise de naziști: Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor Holocaustului

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Papa Francisc: Comemorarea victimelor Holocaustului este un semn de omenie și de civilizație. Să fim atenți la cum a început această cale de moarte, exterminare și brutalitate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Vladimir Putin salută, la Forumul de la Davos, prelungirea Tratatului New START dintre Rusia și SUA: Un nou conflict mondial ar marca “sfârşitul civilizaţiei”

Dacian Cioloș12 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Comemorării Holocaustului: Avem o datorie. Trebuie să creăm condițiile pentru ca o astfel de tragedie să nu aibă loc din nou

Corina Crețu13 hours ago

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Daniel Buda14 hours ago

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Eurodeputatul Daniel Buda: După mai mult de șapte decenii de la cumplitul genocid, Europa este acum un continent al păcii și al securității

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Președintele Consiliului European: Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va da aviz pozitiv pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

ROMÂNIA11 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA13 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Advertisement
Advertisement

Trending