Președintele Parlamentului European salută decizia Theresei May de a organiza alegeri anticipate: Este bine nu doar pentru Regatul Unit, ci și pentru noi

Viitoarele alegeri parlamentare din Marea Britanie ar trebui să reducă presiunea pe care o resimte premierul britanic Theresa May pentru a-și mulțumi susținătorii, a subliniat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Respectarea drepturilor cetăților UE reprezintă, de asemenea, o prioritate, informează Deutsche Welle.

Foto: Facebook/ Antonio Tajani

Tajani le-a spus reporterilor, după întâlnirea avută cu Theresa May în Londra, că alegerile anticipate reprezintă o decizie bună, în special înaintea negocierilor oficiale pentru Brexit.

Cred că este bine nu doar pentru Marea Britanie, dar și pentru noi pentru că vom vea același premier, aceeași miniștri, același negociator pentru următorii ani“, a precizat președintele Parlamentului European.

Marea Britanie a decis să părăsească Uniuena Euroepană în urma unui referendum organizat în luna iunie a anului trecut iar premeirul britanic a activat în mod oficial articolul 50 al Tratului de la Lisabona la 29 martie printr-o scrisoare înaintată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, demarând un proces de negocieri care va dura doi ani.

Tajani a mai spus că dorește ca “o înțelegere cadru” privind ieșirea Marii Britanii din UE să fie fixată până la finalul anului 2017, urmând ca negocierile privind viitoarea relație să înceapă din acel punct.

“Și vom cunoaște adevărata situație din Marea Britanie, vom ști guvenul … Este mai bine pentru noi să lucrăm cu același guvern”, a mai spus Tajani.

Politicienii europeni și-au exprimat îngrijorarea că finalizarea negocierilor pentru Brexit s-ar fi suprapus cu alegerile parlamentare, lucru ce  ar fi putut-o forța pe Theresa May să urmeze direcția unor negocieri dure pentru a-i liniști pe conservatori.

Parlamentul Eurpean nu este direct implicat în negocierile care vor urma, dar este constant informat și trebuie să-și ofere acordul pentru viitorul acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Președintele Comsiei Europene și negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, vor purta discuții cu prim-ministrul londonez miercurea viitoare, a subliniat purtătoru lde cuvânt al Executivului European, Mina Andreeva.

“Președintele Juncker va călători la Londra la invitația Theresei May pentru a discuta despre negocierile dintre Uniunea celor 27 de state reprezentantă de Comisie și Regatul Unit”, a spus Andreeva.

Anunțul survine la doar câteva zile după ce May a anunțat organizarea alegerilor legislative anticipate, programate pentru data de 8 iunie.

Liderii celor 27 se vor întâlni pe 29 aprilie la Bruxelles pentru a aproba în mod oficial liniile directoare referitoare la negocieri.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.