Președinția Consiliului UE: Sprijinim puternic aderarea României la Spațiul Schengen pentru că îndeplinește toate criteriile

Slovacia, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE, sprijină aderarea României la Spațiul Schengen pentru că îndeplinește toate criteriile, a declarat marți ministrul slovac al Afacerilor Externe și Europene și președintele în exercițiu al Consiliului, Miroslav Lajcak.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

Slovacia sprijină puternic aderarea României la Spațiul Schengen pentru că îndeplinește toate criteriile și nu există nicio justificare pentru a nu fi“, a afirmat Lajcak, marți, într-o conferință de presă comună cu omologul său român, Lazăr Comănescu, informează Agerpres.

Ministrul slovac, invitat la București la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, a apreciat relațiile bilaterale ca fiind excelente, afirmând că cele două țări împărtășesc aceleași valori în UE și NATO. El a amintit de sprijinul armatei române acordat țării sale în lupta împotriva fascismului la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Datorită politicii duse de guvernele din România, minoritatea slovacă a putut să își mențină identitatea culturală și a putut să își aducă o contribuție importantă la dezvoltarea societății românești”, a adăugat Lajcak.

El a subliniat că Slovacia va împărtăși din experiența sa în perspectiva preluării de către România a primului său mandat la Președinția Consiliului UE, în semestrul I din 2019, încheie sursa citată.

Relațiile bilaterale româno-slovace cunosc o importantă dinamică pozitivă. Dincolo de ascendentul istoric, șeful diplomației slovace participă pentru al doilea an consecutiv la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Citiți și Ministrul Lazăr Comănescu: O Românie în interiorul spaţiului Schengen ar fi un factor de consolidare a capacităţii Uniunii Europene de a-şi securiza frontierele

Mai mult, cu ocazia lansării, la București, a președinției slovace a Consiliului UE, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a punctat că ”O Românie în interiorul spaţiului Schengen ar fi un factor de consolidare a capacităţii Uniunii Europene de a-şi securiza frontierele”.

”Capacitatea demonstrată a României de protejare a frontierelor, şi disponibiliatea României, şi contribuţiile României, acţiuni care ţin direct de protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, coroborate cu îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice, confirmate de instituţiile europene, Comisia Europeană şi alte ţări, vor putea să determine, sper în acest an, paşi înspre realizarea obiectivului nostru”, a susținut Comănescu atunci.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *