Preşedinţia daneză „potoleşte” speranţele sârbilor la UE

Reprezentatul permanent al Danemarcei la UE a declarat joi, 23 noiembrie, că el nu prevede începerea negocierilor de aderare cu Serbia sub viitoarea conducere daneză, asta în ciuda aşteptărilor mari create la Belgrad de arestarea fugarilor pentru crime de război.

Diplomatul, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, a omis să menţioneze Serbia în discuţia despre priorităţile de extindere la un eveniment cu privire la preşedinţia daneză ce va fi organizată de către Centrul de Politici Europene.

Despre Turcia, acesta a spus că negocierile au fost “oarecum restrictive”, după cum noi capitole nu au fost scrise de mai bine de un an din cauza impasului provocat de divizarea Ciprului.

Aflat în Islanda, oficialul a declarat că se aşteaptă ca aceste capitole să fie redeschise până la sfârşitul preşedinţiei daneze Danemarca îşi asumă preşedinţia rotativă începând cu 1 ianuarie.

Întrebat de ce a omis Serbia, diplomatul a spus: “ Nu am menţionat Serbia pentru că nu mă aştept ca negocierile cu aceştia să aibă loc în timpul preşedinţiei daneze, dar suntem foarte conştienţi de problema statutului de ţară candidată (…) doar că eu nu prevăd ca aceste negocieri privind aderarea vor avea loc sub preşedinţia daneză”.

Aceste remarci pot fi văzute ca o dezamăgire pentru Belgrad. După arestarea criminalului Ratko Mladić de către autorităţile sârbe în mai, comisarul pentru dezvoltare, Štefan Füle şi-a exprimat speranţa ca Serbia să devină un candidat UE până la sfârşitul anului.

Mai multe informatii puteti afla aici

Sursa articol: euractiv.com

Sursa foto: asabija.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *