Prețul benzinei: Indexarea accizelor cu rata inflației încalcă directivele europene

pompa-benzinaÎn încercarea de a aduce venituri suplimentare la bugetul statului, statul român ar putea încălca legislația europeană. Directivele europene, a căror transpunere este obligatorie pentru statul român, precizează explicit modul în care sunt calculate accizele de către statele membre care încă nu au adoptat moneda euro, scrie energyreport.ro.

Chiar și singura portiță care poate fi utilizată de statul român permite o majorare a accizei în euro cu cel mult 5 euro,  nu cu 20 de euro cum ar fi în cazul benzinei, dacă se aplică indexarea cu rata inflației, precizează sursa.

Directivele precizează cursul euro la care sunt calculate accizele

Guvernul mai are un hop de trecut – acordul Comisiei Europene. Pentru că, potrivit articolului 13 al Directivei Consiliului 96/2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității, modul de clacul al accizelor este extrem de clar:

“Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic.”

“Statele membre pot menține valorile de impozitare aflate în vigoare în momentul adaptării anuale în cazul în care conversia sumelor nivelului de impozitare exprimat în euro ar conduce la o creștere a nivelului de impozitare exprimat în monedă națională mai mică de 5% sau de 5 euro, reținându-se valoarea cea mai mică”, argumentează energyreport.ro.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: energyreport.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *