Prezenţa la referendum la ora 10.00, la nivel naţional, era de 9%

Prezenţa la referendum la ora 10.00 la nivel naţional era de 9,05%, conform anunţului făcut de către preşedintele Biroului Electoral Central, Gabriela Bogasiu.

Românii sunt chemaţi la REFERENDUMUL de duminică, 29 iulie, pentru a răspunde la întrebarea “Sunteţi de acord cu DEMITEREA Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu? “. Alegătorii pot opta pentru răspunsul “DA” sau “NU” din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.

Pentru a fi validat REFERENDUMUL DIN 29 IULIE pentru DEMITEREA PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale, scrie Mediafax.

BEC anunţă prezenţă masivă la vot din străinătate

Peste 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot, aflati in tara sau in strainatate, sunt asteptati duminica la urne pentru a-si exprima optiunea in legatura cu demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Au fost organizate 18.548 de sectii de votare, din care peste 300 in afara granitelor tarii.

Sectii de votare

In Bucuresti sunt 1.235 de sectii de votare: 161 de sectii in sectorul 1 (1 – 161), 200 de sectii in sectorul 2 (162 – 361), 274 de sectii de votare in sectorul 3 (362 – 635), 175 in sectorul 4 (636 – 810), 196 de sectii in sectorul 5 (811 – 1006) si 229 de sectii in sectorul 6 (1007 – 1235).

Sectii in strainatate

Initial, MAE infiintase 150 de sectii de votare pentru romanii din strainatate, insa acestea au fost suplimentate, cele mai multe fiind organizate in Italia – 55 si in Spania – 46.

In Statele Unite ale Americii au fost organizate 24 de sectii de votare, in Republica Moldova – 14, in Franta – 10, in Marea Britanie si Afganistan cate opt sectii, in Austria, Germania si Turcia cate cinci, in Belgia, Canada, Grecia, Israel si Ungaria cate patru sectii de votare.

De asemenea, au fost organizate cate trei sectii de votare in Australia, China, Cipru, Polonia, Rusia, Serbia si Ucraina si cate doua in Africa de Sud, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Chile, Danemarca, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia.

Sectii de votare au mai fost organizate si in Albania, Algeria, Angola, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Columbia, Coreea de Nord si Coreea de Sud, Croatia, Cuba, Egipt, Etiopia, Filipine, Finlanda, Georgia, India, Indonezia, Iordania, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuwait, Liban, Libia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malayezia, Malta, Maroc, Mexic, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelanda, Pakistan, Peru, Qatar, San Marino, Senegal, Singapore, Siria, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam si Zimbabwe.

Sectiile suplimentare au fost stabilite in regiuni cu comunitati mari de cetateni romani si in zone turistice, data fiind perioada de vacanta in care se va desfasura referendumul.

Sectii in teatrele de operatiuni

Pentru militarii care se afla in teatrele de operatii din Afganistan au fost organizate opt sectii de votare, la Kandahar, Kabul, FOB Messkal, Almassak, Apache, Lagman, Bullard, iar in Kosovo la Pristina.

Cele opt sectii de votare din Afganistan si Balcanii de Vest au fost dimensionate in functie de necesitatile operationale, de numarul de militari dislocati in teatrele de operatii, precum si de situatia concreta de securitate, avand in vedere riscurile majore pe care le presupun deplasarile de efective numeroase intr-un mediu insurgentional cum este cel din provincia Zabul, in care actioneaza militarii romani.

Spre deosebire de alegerile din 2009, cand au fost organizate patru sectii de votare, configuratia dispunerii unitatilor militare romane in bazele de dislocare este alta, in conformitate cu necesitatile aliate, iar numarul batalioanelor de manevra a crescut.

Sectii speciale

La referendumul din 29 iulie nu vor exista sectii speciale de vot, in gari sau aeroporturi.

Sectii de votare in zone turistice din Romania

Turistii care se vor afla duminica in judetul Alba vor putea sa isi exercite dreptul constitutional si la sectiile constituite in statiunea montana Arieseni si la Ciuruleasa.

Pentru turistii care vor alege complexul de agrement din satul Drasov, comuna Spring, recent deschis, in numar estimat de circa 100 – 200, s-a apreciat ca nu este necesara infiintarea unei alte sectii de votare, fiind suficienta cea care a functionat si la alegerile locale. Aceeasi situatie ar fi si la sectia de votare din satul Valea Manastirii, unde sunt inscrisi in jur de 150 de alegatori, si la care ar putea vota si persoanele care ar vizita manastirea Rimet sau Cheile Rimetului.

Doua noi sectii de votare au fost infiintate si in comuna Sanmartin, judetul Bihor, pentru cei peste 5.000 de turisti care se vor afla pe 29 iulie in statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai.

Cetatenii care duminica se vor afla in statiunea montana Stana de Vale vor putea vota la cea mai apropiata sectie, cea din comuna Budureasa.

In judetul Bistrita-Nasaud va fi deschisa, suplimentar, o sectie de vot in statiunea Baile Figa, aflata la doi kilometri de orasul Beclean.

In Cluj au fost amenajate patru sectii destinate in special turistilor aflati la Baile Cojocna, Baile Turda, Muntele Baisorii si in zona Belis-Fantanele.

Prefectura Hunedoara a decis sa suplimenteze numarul sectiilor de votare, in calcul fiind luata si statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai, unde numarul turistilor este mare la fiecare sfarsit de saptamana.

La Ocna Sugatag, in judetul Maramures, sunt suplimentate cabinele de vot la unele sectii deschise in apropierea statiunii balneoclimaterice.

O a doua sectie de votare va fiinta si in statiunea Sovata din judetul Mures.

In judetul Suceava a fost suplimentat numarul cabinelor de vot in sectiile de votare din 11 localitati cu potential turistic ridicat – Suceava, Falticeni, Radauti, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, orasul Gura Humorului si comunele Cornu Luncii, Todiresti, Putna, Marginea si Vatra Moldovitei.

Pe litoralul romanesc, in judetul Constanta, autoritatile au decis organizarea a 34 de sectii suplimentare de votare pentru turistii de pe litoral. Astfel, in Mamaia vor fi sectii de votare in restaurantele: Cleopatra, Aurora, Vatra, Sumerland-Mamaia Nord, Aqua Magic, Cazino Mamaia si hotelurile: Bavaria Blu, Flora, Mercur-Minerva, Savoy, Modern, Tomis, Parc, Victoria, Doina, Riviera si Ambasador. La Mangalia vor fi organizate sectii de votare la hotelurile Mangalia (Sanatoriul Balnear). Mai sunt organizate sectii de votare la hotelurile Vultur si Egreta (din statiunea Venus), Delta (Jupiter), Dacia, Neptun si Maramures (Neptun-Olimp), in restaurantele Dunarea si Pelican (din statiunea Saturn) si Topaz (Cap Aurora), iar in Eforie la hotelul Astoria si restaurantul Faleza.

Foto:  mhblogonline.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.