Primele trupe NATO au sosit în Estonia pentru a descuraja agresiunea rusă

Primii dintre cei 800 de militari pe care Marea britanie îi va trimite în vederea unei consolidări a prezenței NATO în regiunea Mării Baltice au sosit în Estonia, informează BBC.

Cei 120 de soldați din cadrul celui de-al cincilea Batalion „The Rifles” vor înființa un cartier general britanic în Estonia, iar restul trupelor vor sosi în luna aprilie. Ministrul britanic al apărării a declarat că scopul acestei misiuni este de a „descuraja agresiunea rusă”.

Londra joacă un rol important în cadrul operațiunii NATO „Prezența Avansată Consolidată” care are obiectivul de a consolida flancul de Est al Alianței Nord-Atlantice.

Tensiunile dintre Estonia și Rusia s-au amplificat în urma conflictului armat din Ucraina. Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Mark Wilson, a declarat că forța britanică „se va integra în forța estonă de apărare și îi va consolida capacitățile”. Acesta a adăugat că este important ca Regatul Unit să dea dovadă se dolidaritate față de aliații din cadrul NATO.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că aceasta reprezintă cea mai importantă prezență militară britanică din Europa de la sfârșitul Războiului Rece și că face parte dintr-un angajament pe termen lung și pe o perioadă nedeterminată în vederea descurajării Rusiei.

Tancuri britanice de tip Challenger 2, tunuri autopropulsate de tip AS90 și vehicule blindate au fost încărcate pe un feribot, urmând a ajunge în Estonia. Fallon a declarat că mobilizarea trupelor este necesară „din cauza agresiunii tot mai mari a Rusiei, pe care o observăm, și a necesității de a le oferi asigurări aliaților noștri din partea de Est a NATO.

Rusia a catalogat prezența acestor trupe în apropierea granițelor sale drept o amenințare. În anul 2015 guvernul eston a anunțat că plănuiește ridicarea unui zid la granița cu Federația Rusă. Potrivit Estonian News, și trupe franceze li se vor alătura celor britanice.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *