Principalele puncte ale declaraţiei finale a Summitului G8 – Acord minimal cu privire la Siria

putin obama whitehouse.gov.Summitul G8 de la Lough Erne, în Irlanda de Nord, s-a încheiat marţi cu o declaraţie finală, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Principalele puncte ale documentului:

SIRIA

Rămânem angajaţi în căutarea unei soluţii politice pentru criză (…). Susţinem puternic decizia organizării imediat ce este posibil a Conferinţei de la Geneva privind situaţia din Siria, cu scopul de a pune în aplicare comunicatul de la Geneva din 30 iunie 2012 ce defineşte etapele-cheie, prima fiind un guvern de tranziţie cu puteri executive depline, format prin consimţământ reciproc.

Serviciile publice este necesar să fie păstrate sau restabilite. Acest lucru include forţele militare şi de securitate.

Suntem foarte îngrijoraţi de ameninţarea tot mai mare a terorismului şi extremismului în Siria, dar şi de natura tot mai pronunţat intercomunitară a conflictului (…). Îndemnăm autorităţile siriene şi opoziţia să se angajeze în cursul Conferinţei de la Geneva la distrugerea şi expulzarea din Siria a tuturor organizaţiilor şi indivizilor afiliaţi Al-Qaida.

Condamnăm orice utilizare de armament chimic în Siria şi îndemnăm părţile în conflict să autorizeze accesul anchetatorilor mandataţi de ONU (…) să efectueze o anchetă obiectivă asupra acuzaţiilor de utilizare de armament chimic.

Cei care vor fi găsiţi vinovaţi de utilizarea de arme chimice vor trebui să răspundă pentru acţiunile lor.

Insistăm asupra necesităţii de a securiza depozitele de armament chimic din Siria, în aşteptarea distrugerii acestora sub control internaţional.

ECONOMIE MONDIALĂ:

Promovarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă este principala noastră prioritate (…).

Am convenit să încurajăm reluarea creşterii economice la nivel mondial susţinând cererea, consolidându-ne finanţele publice şi recurgând la toate resursele de creştere.

Documentul integral, disponibil aici.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: whitehouse.gov

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.