Problema prevenirii răspândirii armelor de distrugere în masă, subiectul principal al întâlnirii Consiliului de Securitate al ONU

În ultimele luni, lumea a fost martora unor exemple evidente de state care au încercat să sfideze rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU sau tratatele, folosind arme letale. În aprilie, regimul sirian a folosit gaz sarin împotriva propriilor civili. La începutul acestei luni, conducerea de la Phenian a coordonat cel de-al șaselea test nuclear. Iar Iranul și Coreea de Nord continuă să sfideze Consiliul de Securitate al ONU prin testarea rachetelor balistice, se arată într-un articol publicat pe Blogul Departamentului de Stat american.

Foto: Wikipedia

Săptămâna aceasta, liderii lumi s-au întrunit la New York pentru ce-a de-a 72-a Adunare Generală a ONU. La 21 septembrie, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a convocat o întâlnire a miniștrilor de Externe pentru a discuta despre amenințările crescânde ca urmare a răspândirii armelor de distrugere în masă și scopului pentru care acestea sunt livrate.

Lista Consiliului de Securitate al ONU este una lungă: îmbunătățirea capacității statelor mici de a pune în aplicare obligațiile internaționale privind impunerea sancțiunilor și adoptarea măsurilor efective pentru prevenirea răspândirii armelor de distrugere în masă, de a restricționa furnizarea ilicită a armelor și a tehnologiei nucleare către actorii non-statali, de a răspunde statelor care încalcă în mod cosntant rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Acestea impun obligații anumitor state de a abandona efortul lor de a obține arme de distrugenre în masă. De exemplu, aceste interzic Siriei să folosească armele chimice și Coreei de Nord de a coordona teste nucleare sau de a lansa rachete balistice.

În pofida acestor obligații, cele două state au încălcat în mod constant dreptul internațional, amenințând pacea și securitatea internaționale. Consiliul trebuie să se asigure că toate statele membre ONU sprijină și respectă în totalitate rezoluțiile.

Oprirea proliferării armelor de distrugere în masă și controlul materialelor, echipamentelor și tehnologiilor aferente este una dintre prioritățile cele mai înalte ale Departamentului de Stat. Problemele non-proliferării sunt întotdeauna la începutul agendei pentru orice administrație. Acesta nu este un domeniu în care ne permitem să rămânem pasivi.

Consiliul de Securitate poate folosi instrumentele pe care le are la dispoziție – inclusiv sancțiunile, presiunea politică și diplomația – pentru a da un caracter imperativ normelor împotriva răspândirii armelor de distrugere în masă și rachetelor balistice. A face acest lucru este un imperativ. Și trebuie să fim pregătiți pentru o abordare revigorată. Status quo-ul nu este o opțiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.