Producatorii de energie eoliana cer ajutorul Comisiei Europene pentru certificatele verzi

Producatorii de energie eoliana cer ajutorul Comisiei Europene pentru certificatele verzi. Potrivit unui comunicat de presa al RWEA, remis catre caleaeuropeana.ro, discutiile cu oficialii de la Bruxelles au vizat noul proiect de OUG al guvernului, in domeniul productiei de energie din surse regenerabile.

energie”În urma discuțiilor recente pe care atât reprezentanți ai Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), cât și ai guvernului român le-au avut separat la Bruxelles în data de 22 mai cu Directoratul General Energie și Directoratul General Concurență din cadrul Comisiei Europene și a reflectării acestora în declarațiile oficialilor români, RWEA își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de coerență și la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei, se arata in comunicatul citat.

Reprezentanții autorităților române au primit clarificări de la cele două instituții europene cu privire la rolul Comisiei în analiza modificărilor propuse de proiectul de ordonanță de urgență care redimensionează schema de susținere a producției de energie din surse regenerabile. O aprobare a Comisiei presupune însă o procedură oficială, în care se prezintă documente, cifre, explicații și se finalizează cu un aviz scris și dat apoi publicității. Drept urmare, RWEA consideră că declarațiile oficiale care susțin ‘unda verde’ a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate și provoacă dezinformare.

În cadrul discuțiilor cu RWEA, reprezentanții Directoratului General Energie și ai Directoratului General Concurență au subliniat necesitatea notificării Comisiei Europene despre noul proiect de OUG, făcut public  la începutul lunii aprilie, pentru ca forurile europene să poată analiza în cunoștință de cauză impactul acestor modificari legislative.

Analiza de impact ar urma să se desfășoare pe două teme distincte: una ce se referă la schema de sprijin pe bază de certificate verzi și cealaltă privind scutirea marilor consumatori de la plata unei părți a certificatelor verzi. Legat de schema de sprijin, România trebuie să trimită la Bruxelles calcule care să argumenteze soluția amânării unui număr de certificate și să explice cum se va face recuperarea acestora, la ce valoare și cum va afecta acest mecanism întreaga piață de energie. Proiectul de OUG inițiat de Minister prevede, în cazul producătorilor de energie eoliană, amânarea unui certificat verde pe o perioadă de trei ani și jumătate.

Totodată, autoritățile de la București vor trebui să aducă lămuriri în fața oficialilor europeni în privința discriminării pe care o va crea noul OUG, dat fiind că amânarea unui număr de certificate verzi se aplică doar tehnologiilor eoliană, fotovoltaică și microhidrocentralelor noi, nu și biomasei și microhidrocentralelor retehnologizate.

Producătorii de energie eoliană s-au arătat dispuși să dialogheze cu guvernul, însă până la acest moment nu au fost posibile discuții serioase, iar oficialii de resort nu au ținut cont de propunerile scrise ale industriei”.

 

Sursa : RWEA

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.