Profeţie sumbră a UBS: Grecia intră în faliment în 2012. Recesiunea va cuprinde Italia, Spania şi Portugalia

Falimentul Greciei este inevitabil şi va avea loc chiar în următoarele luni, cel mai probabil atunci când Grecia va avea de făcut multe refinanţări, în martie 2012, scriu analiştii UBS Wealth Management, în cel mai recent raport, preluat de Evz.ro.

“Mulţi factori de decizie de la nivel politic cred că este încă posibil să salveze situaţia financiară a ţării printr-un împrumut adiţional şi un regim strict al cheltuielilor publice şi prin privatizări şi reforme”, mai scrie în raport.

Alţii sunt deja resemnaţi la gândul că Grecia va intra în incapacitate de plată, dar se gândesc că totuşi acest deznodământ poate fi amânat până în 2013, când Mecanismul de Stabilitate Europeană va oferi o bază legală pentru un faliment organizat. Însă analiştii UBS consideră că falimentul ţării este inevitabil.

“Întrebarea care se pune acum este dacă va putea fi prevenită răpândirea acestei probleme la alte state sau la bănci de importanţă sistemică. Ne aşteptăm ca acest fenomen de contagiune să poată fi în cele din urmă ţinut sub control, dar să necesite costuri financiare şi politice importante”, mai scriu analiştii UBS.

În opinia acestora, economia zonei euro aproape că va stagna anul viitor. Pe lângă Grecia, Portugalia şi Spania, precum şi alte ţări, ca Italia, ar putea intra în recesiune.

Un faliment în zona euro va ridica provocări importante pentru investitori în perioada următoare, mai scrie în raport.

Articolul a fost preluat de pe  EVZ.ro.

Sursa foto: pjcj.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *