Programul de Convergență a fost adoptat: trecerea la euro va avea loc în 2015

Guvernul a aprobat Programul de Convergenţă 2012, care prevede că peste mai puţin de trei ani vom adopta moneda unică. Până atunci, vom avea de îndeplinit criterii drastice de aderare scrie Adevarulîn ediția electronică.

Cea mai ambiţioasă ţintă economică a României, după aderarea la Uniunea Europeană din 2007, este adoptarea euro ca monedă naţională şi intrarea în Zona Euro în anul 2015. Este o ţintă dificil de atins nu atât prin criteriile pe care va trebui să le îndeplinim, cât prin viteza de acţiune pe care o presupune aderarea în 2015.

Economia noastră va trebui să se transforme într-un mediu de afaceri exemplar, cu preţuri aproape perfect stabile, deficite extrem de mici şi o datorie externă relativ uşor de acoperit. Toate acestea, în mai puţin de trei ani, adică până la 1 ianuarie 2015.

Principalul obiectiv prevăzut în documentul guvernamental este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014.

Momentul potrivit de aderare a României la zona euro ar fi 2020, cand va exista şi o convergenţă reală, afirmă analistul economic Florin Cîţu. „România are şanse să îndeplinească criteriile nominale de convergenţă pentru 2015, dar este imposibil ca până atunci să facă progrese semnificative în procesul de convergenţă reală. Pentru a evita o soartă similară Greciei sau Portugaliei, România trebuie să reducă diferenţa de productivitate”, a explicat Cîţu.

Afla de aici mai multe detalii.

Foto: stiripeblog.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *