Programul Erasmus sarbatoreste un sfert de secol de activitate

Erasmus, cel mai de succes program de mobilitate a studenților din lume, își sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare. Aproape trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea acestui program, în 1987. Sub deviza „Erasmus: de un sfert de secol, schimbă vieți și deschide noi orizonturi”, manifestările dedicate aniversării de argint vor fi lansate de Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret. Mobilitatea în cadrul Erasmus reprezintă un element central al strategiei Comisiei de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor – un aspect care va fi discutat de șefii de state și de guverne în cadrul Consiliului European informal.

„Impactul Erasmus a fost enorm, nu numai pentru fiecare student în parte, ci și pentru economia europeană în ansamblu. Prin sprijinul său pentru competențe și pentru un sistem de învățământ superior modern, cu legături mai strânse între lumea academică și angajatori, Erasmus ne ajută să combatem neconcordanța de competențe. De asemenea, programul le oferă tinerilor încrederea și capacitatea de a lucra în alte țări, unde s-ar putea găsi locurile de muncă potrivite pentru ei, în loc să fie prinși în capcana unei neconformități geografice,” a declarat președintele Barroso.

În anul universitar 2011/2012, peste 250.000 de studenți vor beneficia de pe urma programului Erasmus. Cele mai populare destinații pentru studenți sunt preconizate a fi Spania, Franța, Marea Britanie, Germania și Italia, în timp ce țările care trimit cei mai mulți studenți în străinătate se estimează a fi Spania, Franța, Germania, Italia și Polonia. UE a alocat aproximativ 3 miliarde de euro pentru Erasmus în perioada 2007-2013.

Erasmus pentru toți va regrupa toate programele UE și internaționale actuale din domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului, înlocuind cele șapte programe existente cu unul singur. Acest lucru va spori eficiența, va facilita solicitarea granturilor și va reduce duplicarea și fragmentarea. În cadrul noului program, obiectivul este ca până la 5 milioane de oameni, aproape dublu față de prezent, să aibă șansa de a studia, de a se forma sau de a preda în străinătate. Propunerea Comisiei este dezbătută în prezent de către statele membre și Parlamentul European, care au pitere de decizie asupra viitorului buget.

Manifestările cu ocazia celei de-a 25-a aniversare a programului Erasmus vor fi lansate la Bruxelles printr-o conferință care va evalua impactul programului și va dezbate viitorul acestuia. Danemarca, deținătoarea președinției UE în prima jumătate a anului 2012, va organiza, împreună cu Comisia Europeană, și o conferință de discutare pe mai departe a programului, la 9 mai, la Copenhaga. Aniversarea va fi sărbătorită și în cadrul unor evenimente organizate în statele membre.

Mai multe informatii gasiti aici.

Sursa foto: fquim.us.es

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *