Progres privind absorbția fondurilor europene. Ministrul Rovana Plumb: Am dublat rata de contractare a finanțărilor, ajungând la suma de 2.4 miliarde de euro

Numărul contractelor de finanțare semnate pe fonduri europene s-a dublat, atingând procentul de 10.54%, ceea ce înseamnă că autoritățile de management acreditate până în prezent au încheiat contracte cu beneficiari de fonduri europene în valoare de 2.4 miliarde de euro, a anunțat ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb.

Foto: gov.ro

Dacă rată de contractare a fost de 5 % la începutul anului, aceasta a ajuns, astăzi, la 10% din valoarea totală alocată României (23 miliarde euro până la finalul perioadei de programare), a precizat ministrul în ședința de guvern de joi.

“Ceea ce înseamnă contracte de finanțare semnate în valoare de 2,4 miliarde euro, din total alocare de 23 de miliarde de euro”, a mai precizat ministrul, conform Agerpres.

“Obiectivul nostru principal, după acreditarea autoritățiilor de management, este creșterea gradului de contractare pentru toate Programele Operaționale. Sper ca până la finalul anului să depășim 50% contractare, procent care se va regăsi în gradul de absorbție a banilor europeni în România. După semnarea contractelor, încep lucrările, apoi beneficiarii ne trimit facturi, iar noi le transmitem la Comisia Europeană spre rambursare”, a completat Rovana Plumb într-o declarație remisă și CaleaEuropeana.ro.

Citiți și Au fost acreditate trei autorităţi de management pentru fonduri europene. Ministrul Rovana Plumb: Va fi adusă în țară o sumă peste 800 de milioane de euro

Precizările ministrului delegat au survenit în contextul în care joi au fost finalizate cu succes misiunile de audit pentru următoarele Autorități de Management care gestionează: Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 (POCA), Programul Operațional pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (POIMM) și Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (POAT).

Prin această acreditare instituțională au fost create condițiile pentru rambursarea de la Comisia Europeană a aproximativ 866 milioane euro, cât însumează alocările UE aferente celor trei Programe pe întreaga durată a actualei perioade de programare, se arată într-un comunicat remis presei de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice si Fondurilor Europene.

Citiți și Comisarul Corina Crețu, discuții la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb: ”Progresele înregistrate recent sunt îmbucurǎtoare”

Totodată, anunțul privind dublarea numărului de contracte cu finanțare europeană încheiată are loc la câteva zile după vizita premierului Mihai Tudose la Bruxelles, dar și după întrevederea dintre Rovana Plumb și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, pentru perioada 2014–2020.

 

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *