Connect with us

SECURITATE

Proiectul scutului antirachetă: întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice

Published

on

Proiectul scutului antirachetă, un program-cheie al preşedintelui american Barack Obama, se confruntă cu întârzieri majore, depăşiri de costuri şi probleme tehnologice critice, inclusiv componenta din România, arată două rapoarte guvernamentale recente, informează Fox News în pagina online, potrivit Mediafax.

Programul administraţiei Obama prevede instalarea unor interceptori ce pot contracara eventuale rachete iraniene cu rază medie de acţiune, care ar urma să fie modernizaţi în patru faze, până în 2020. Primele faze prevăd utilizarea unor radare Aegis instalate pe nave şi un radar instalat în Turcia, iar fazele ulterioare includ mutarea radarelor Aegis în România şi Polonia.

Rapoartele redactate de Departamentul Apărării şi de anchetatorii Congresului generează îndoieli privind un program aflat în centrul planurilor SUA de a apăra Europa şi care reprezintă un subiect sensibil atât pe plan intern, cât şi în relaţia cu Rusia. Documentele afirmă că interceptorii de rachete întâmpină obstacole în producţie, radarele au puterea prea mică, iar senzorii nu pot face distincţia între un focos şi alte obiecte, potrivit agenţiei Associated Press, citată de Fox News şi preluată de Mediafax.

Primul raport, al Comisiei Ştiinţifice de Apărare, care consiliază Departamentul Apărării, a fost publicat la sfârşitul lui 2011, dar a trecut neobservat. Deşi conchide că nu există “obstacole fundamentale” pentru sistemul european, acesta evidenţiază probleme majore, fără a indica modalităţi de soluţionare. Potrivit unor experţi, aceste probleme, dacă ar putea fi depăşite, ar necesita modificări substanţiale şi costisitoare.

Al doilea raport a fost publicat vineri de Curtea americană de Conturi (GAO) şi avertizează că Departamentul Apărării îşi ia angajamentul de a folosi tehnologii înainte de a fi testate, iar administraţia riscă “lacune în performanţe, creşteri neprevăzute ale costurilor, întârzieri faţă de program şi probleme la teste”.

Elemente-cheie ale sistemului au deja probleme, potrivit raportului. De exemplu, presiunile de a respecta termenul fixat de Obama pentru a doua fază a sistemului în 2015 a determinat Departamentul Apărării să comande zeci de interceptori, deşi nu se ştie dacă vor funcţiona. Testarea nu se va încheia mai devreme de 2013. Raportul a evidenţiat îngrijorări şi în privinţa interceptorilor prevăzuţi pentru ultimele două faze, cum ar fi probleme cu tehnologii critice ale motorului rachetei de la interceptorul din faza a treia a sistemului.

Raportul mai afirmă că armata intenţionează să instaleze radarul în România încă înainte de a fi testat şi avertizează că radarul ar putea interfera cu unde de telefonie mobilă, televiziune şi radio din România dacă nu va fi modificat.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  skomer.u-net.com

INTERNAȚIONAL

România și Coreea de Sud au semnat, în premieră, un acord de cooperare în domeniul apărării în cadrul vizitei lui Klaus Iohannis la Seul

Published

on

© Administrația Prezidențială

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și omologul său sud-coreean, Shin Wonsik, au semnat marți, la Seul, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, primul document de acest fel încheiat între cele două părți, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acordul a fost semnat la Palatul Prezidențial din Seul, în prezența președinților celor două țări, Klaus Iohannis, respectiv Yoon Suk Yeol.

Referitor la semnarea acordului de cooperare militară, ministrul Tîlvăr a subliniat că, din regiunea Indo-Pacifică, Republica Coreea a fost primul stat cu care România a încheiat, în 2008, un Parteneriat Strategic.

“Sunt convins că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, în beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului“, a transmis ministrul Tîlvăr.

Acordul reprezintă un pas extrem de important în dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul apărării, deschizând noi oportunități de colaborare în domenii precum educația militară, instruirea în comun a personalului, medicina militară, cercetarea și dezvoltarea, precum şi industria de apărare.

 

De altfel, România dorește să achiziționeze 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu guvernul român.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația președintelui Yoon Suk Yeol, context în care cei doi șefi de stat vor adopta Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, Coreea de Sud fiind prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Șeful statului și președintele Yoon Suk Yeol au avut consultări politice care au vizat teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică și în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional și global, precum și impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerțului și a investițiilor în domeniul energiei verzi și nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului și gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătății, al educației sau alte noi domenii.

În acest context, a fost adoptată la cel mai înalt nivel „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.

În prezența celor doi lideri au fost semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relației bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului și sportului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe șeful statului la Seul fac parte și membri ai Guvernului României, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, ministrul energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Continue Reading

NATO

Președintele Andrzej Duda declară că Polonia este “pregătită să găzduiască arme nucleare” dacă NATO decide să consolideze securitatea flancului estic

Published

on

© Grzegorz Jakubowski/ KPRP

Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că Polonia este “pregătită” să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său dacă Alianța Nord-Atlantică decide să își întărească flancul estic.

“Rusia militarizează din ce în ce mai mult oblastul Königsberg (Kaliningrad). Recent, și-a mutat armele nucleare în Belarus”, a declarat Duda într-un interviu publicat luni de publicația poloneză Fakt și citat de Politico Europe.

“Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare și pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru acest lucru”, a adăugat el.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, președintele Vladimir Putin a făcut amenințări nucleare voalate la adresa Occidentului, deplasând chiar arme atomice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, Lituania și Letonia, membre NATO.

Duda a declarat că partajarea nucleară a fost subiectul discuțiilor dintre Polonia și SUA “de ceva timp”.

“Am vorbit deja despre asta de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiți”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns luni că Rusia “va lua toate măsurile de retorsiune necesare pentru a ne garanta securitatea”, potrivit serviciului de presă de stat RIA Novosti.

Duda, care a călătorit recent la New York și s-a întâlnit cu candidatul republican pentru Casa Albă, Donald Trump, a vorbit cu drag despre fostul președinte, spunând că cei doi au “multe subiecte comune”.

“Este un politician cu care am cooperat direct cu Statele Unite timp de patru ani, când era președintele Statelor Unite”, a spus Duda.

“Vreau să subliniez cu tărie că suntem prieteni de atunci. Îmi place foarte mult să vorbesc cu el, pentru că este o personalitate extrem de interesantă și are multă experiență, atât politică, cât și de afaceri”, a conchis liderul polonez.

Andrzej Duda s-a aflat în SUA și la mijlocul lunii martie, fiind primit la Casa Albă de Joe Biden, împreună cu premierul Donald Tusk, pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la aderarea țării sale la NATO.

Continue Reading

NATO

Vizita lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud: România ar putea achiziționa 54 de obuziere autopropulsate, aflate și în dotarea altor cinci state membre NATO

Published

on

© South Korea Defence Ministry

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens pentru un acord de 850 de milioane de euro continuă cu Guvernul de la București. Anunțul a fost făcut în contextul în care președintele Klaus Iohannis se află de luni până miercuri într-o vizită oficială în Coreea de Sud, context în care va fi adoptată și Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral dintre România și Coreea de Sud, lansat în 2008. De asemenea, vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul apărării.

“Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, relatează Agerpres.

El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

“Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a completat el.

De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior.

Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

Citiți și Klaus Iohannis și-a început vizita oficială în Coreea de Sud, omagiind victimele de război și onorând sacrificiul lor pentru libertate, pace și democrație

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru “a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

Marţi vor fi semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în această ţară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA35 seconds ago

Joe Biden și Ursula von der Leyen subliniază că ”sprijinul internațional susținut este vital pentru lupta Ucrainei pentru libertate”

INTERNAȚIONAL15 mins ago

România și Coreea de Sud au semnat, în premieră, un acord de cooperare în domeniul apărării în cadrul vizitei lui Klaus Iohannis la Seul

ALEGERI EUROPENE 20241 hour ago

Sondaj INSCOP alegeri europene: Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6%. AUR, în scădere cu 4%. Aproape 60% dintre români afirmă că vor merge la vot

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Opt instituții europene au decis înființarea unui organism de etică al UE care să consolideze integritatea și transparența procesului decizional european

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina și SUA au demarat tratativele pentru un acord bilateral de securitate, anunță Zelenski după o convorbire telefonică cu Biden

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației (CERB) s-a reunit pentru a discuta recomandările unui nou raport OCDE

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Ucraina îi avertizează pe aliații din UE că „nu putem și nu trebuie să ne relaxăm” în ciuda pachetului substanțial de sprijin pentru securitate al SUA

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Președintele turc încearcă să reseteze relațiile cu Irakul printr-o rară vizită în această țară, în cadrul căreia ar urma să fie semnate mai multe memorandumuri de înțelegere

ROMÂNIA18 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Zona demilitarizată coreeană dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Euronews: “Strategul” Klaus Iohannis, între cei șapte lideri din Europa care ar putea fi următorul președinte al Comisiei Europene dacă Ursula von der Leyen nu primește susținere

U.E.21 hours ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA5 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA6 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA6 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ7 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ7 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

Trending