Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Propunere revoluționară în Parlamentul European: Eurodeputații vor vota o rezoluție pentru ca Agenția Europeană de Apărare să devină instituție UE

Published

on

O rezoluție comună adoptată joi de Comisia pentru Afaceri Externe, respectiv Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European solicită transformarea Agenției Europene de Apărare într-o instituție sui generis a Uniunii Europene și finanțată din bugetul UE.

FOTO: European Parliament

Rezoluția sprijină, de asemenea, înființarea unei reuniuni permanente a miniștrilor apărării în cadrul Consiliului UE, arată un comunicat oficial. În prezent, miniștrii Apărării din țările UE se reunesc pe problematici de securitate și apărare în cadrul Consiliului Afaceri Externe, prezidat de Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini, și la care participă și miniștrii Afacerilor Externe din țările membre.

”Acest raport ambițios și strategic apare într-un moment extrem de oportun, când o apărare comună a devenit o prioritate”, a spus Esteban González Pons, eurodeputat spaniol din partea PPE și co-raportor din partea Comisiei pentru Afaceri Constituționale. ”Avem nevoie urgent să legăm cooperarea militară și să demarăm Cooperarea Structurată Permanentă (n.r. – PESCO). Trebuie să să dam startul finanțării bugetelor de personal și operaționale pentru PESCO și pentru Agenția Europeană de Apărare”, a spus și Michael Gahler, europarlamentar german de la PPE și co-raport din partea Comisiei pentru Afaceri Externe.

Rezoluția comună, votată cu 48 de voturi pentru, 21 împotrivă și o abținere, va fi votată în plenul Parlamentului European în luna martie.

Practic, documentul eurodeputaților din comisiile de specialitate propune ca atât Agenția Europeană de Apărare, cât și PESCO să devină instituții UE precum Serviciul European de Acțiune Externă, înființat în urma Tratatului de la Lisabona.

Un alt detaliu important al rezoluției este dat de ideea includerii grupurilor tactice de luptă ale UE sub PESCO, alături de crearea unui sediu permanent pentru personal civil și militar. Totodată, eurodeputații au reafirmat importanța creșterii bugetelor pentru apărare în țările UE la 2% din PIB, faptul ce ar permite o finanțare suplimentară de 100 de miliarde de euro pentru acest domeniu până la finalul deceniului.

Rezoluția propusă va fi supusă votului în contextul în care se dorește clarificarea poziției Parlamentului European cu privire la viitorul politicilor UE în domeniul apărării înainte de aniversarea a 60 de ani de la semnarea tratatelor de la Roma, se mai arată în comunicatul oficial.

Ce este Agenția Europeană de Apărare?

Agenția Europeană de Apărare a fost înființată în 2004 și reprezintă o structură interguvernamentală aflată sub autoritatea Consiliului UE și este condusă de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care deține simultan și poziția de șef al Serviciului European de Acțiune Externă. 

Agenția acționează ca un catalizator pentru a promova colaborarea, având rolul de a sprijini statele membre ale UE în dezvoltarea capabilităților lor de apărare.

În 2017, prima oară oară din anul 2010 încoace, bugetul Agenției Europene de Apărare a crescut, acesta ridicându-se la valoarea de 31 milioane de euro, conform anunțului făcut de Federica Mogherini, la finalul anului trecut, în contextul prezentării Planului de Implementare în domeniul apărării și securității.

Ce sunt PESCO și grupurile tactice de luptă?

PESCO – Cooperarea Structurată Permanentă – este prevăzută la articolele 42(6) și 46 din Tratatul UE și permite statelor dispuse să se angajeze într-o cooperare militară mai puternică să o facă fără a aștepta consensul tuturor și fără a diviza Uniunea. În conformitate cu prevederile tratatului, PESCO este o opțiune valabilă pentru toate statele membre care sunt decise să își asume angajamente unul față de celălalt, în spiritul integrării europene. PESCO ar urma să funcționeze sub cadrul existent în UE și să devină piatra de temelie a unei arhitecturi de securitate pentru întreaga Europă.

Grupurile tactice de luptă, o capabilitate complet operațională încă din 2007, sunt un instrument militar sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună cu scopul de a fi utilizate ca măsură de răspuns în gestiunea crizelor. Un grup

Conform Înaltului Reprezentant UE, până la mijlocul anului 2017, Uniunea Europeană urmează să prezinte propuneri adiționale care să consolideze caracterul relevant și utilizabil al instrumentelor de reacție rapidă ale UE, inclusiv grupurile de luptă, care urmează a fi finanțate de la bugetul Uniunii Europene și care vor funcționa în efective de câte 1500 de militari.

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

Uniunea Europeană a făcut pași concreți pentru reenergizarea apărării europene. Consiliul UE a adoptat un plan de implementare în domeniul securității și apărării la reuniunea comună a miniștrilor de Externe și ai Apărării din UE din 14 noiembrie, la câteva luni distanță după prezentarea inițiativei franco-germne în acest sens. Apoi, Parlamentul European, întrunit în sesiune plenară la Strasbourg, a votat două rezoluții ce vizau Uniunea Europeană a Apărării și revizuirea Politicii de Securitate și de Apărare Comune. Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a publicat la finalul anului trecut Planul European pentru Apărare, un document axat pe două dimensiuni: finanțarea cercetării în industria apărării cu 90 de milioane de euro până în 2020 și din 2021 cu 500 de milioane de euro anual și crearea unu fond european pentru apărare care să vizeze achiziția de armament. Toate documentele amintite anterior subliniază caracterul de pilon fundamental al Declarației UE-NATO de la Varșovia în consolidarea apărării europene și au la bază Strategia Globală a UE adoptată în acest an.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PPE

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Grupul PPE din Parlamentul European se opune aderării Turciei la UE și cere oprirea negocierilor în această direcție, pentru a evita ca președintele turc Recep Tayyip Erdogan să mai divizeze blocul european, a transmis liderul de grup, Manfred Weber, într-o postare pe Facebook.

„Atâta timp cât UE nu oprește formal discuțiile de aderare, Erdogan va continua să ne divizeze și să ne provoace. Turcia este un partener important, dar nu poate deveni niciodată membru. Opriți procedura acum!”, a cerut acesta. 

❗We are categorically against a Membership perspective for Turkey in the EU and as long as it is on the table it obstructs a more realistic and frank relationship with #Turkey. #EUCO

Posted by Manfred Weber on Wednesday, 14 April 2021

 

De asemenea, Manfred Weber a pus accentul pe faptul că Turcia este un partener important al UE, în legătură cu care trebuie să existe o abordare mai „realistă și francă”. 

„Suntem categoric împotriva perspectivei de membru a Turciei în UE și, atâta timp cât este pe masă, obstrucționează o relație mai realistă și mai francă cu Turcia”, a reiterat politicianul german.

Comentariile lui Manfred Weber au venit pe fondul declarației de marți a președintelui turc Erdogan, care a spus că Turcia își menține angajamentul de a deveni membru deplin la Uniunea Europeană. 

Mai mult, în cadrul Conferinței Președinților din PE, unde au fost invitați președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European pentru a prezenta rezultatul vizitei de pe 6 aprilie de la Ankara, Manfred Weber a avertizat că „până când nu vom vedea schimbări structurale în comportamentul armatei turce în Mediterana de est, nu suntem pregătiţi să facem concesii privind (uniunea) vamală sau vizele în viitorul apropiat”.

Citiți și Parlamentul European le-a cerut Ursulei von der Leyen și lui Charles Michel să pună capăt disputei iscate după incidentul Sofagate

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din PE doresc introducerea impozitului pe avere pentru cei mai bogați oameni din lume care s-au îmbogățit și mai mult în timpul pandemiei

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Social-democrații din Parlamentul European deplâng faptul că cei mai bogați oameni din lume și-au crescut averea cu 5 trilioane de dolari într-un an de pandemie și consideră „rușinos” că aceștia nu împart din profiturilor lor cu oamenii săraci.

„Jeff Bezos, care ar fi putut să ofere tuturor celor 876.000 de angajați ai Amazonului un bonus de 105.000 de dolari și să fie totuși la fel de bogat ca înainte de pandemie. Este pur și simplu rușinos”, au transmis aceștia.

Socialiștii salută propunerea secretarului general al ONU de a introduce un impozit de avere celor mai bogați și care și-au crescut averea în timpul pandemiei.

„Este timpul ca un impozit european progresiv pe patrimoniul net să facă cea mai bogată plată pentru a combate inegalitățile în creștere și pentru a ne consolida statul social”, au mai transmis aceștia.

Secretarul general al ONU a îndemnat luni guvernele să ia în considerare impunerea unei „taxe de solidaritate sau de avere” pentru cei bogați – care au câștigat bani în timpul pandemiei – în încercarea de a reduce inegalitățile extreme, relatează Reuters.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European le-a cerut Ursulei von der Leyen și lui Charles Michel să pună capăt disputei iscate după incidentul Sofagate

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut Ursulei von der Leyen și lui Charles Michel să pună capăt disensiunilor iscate după incidentul protocolar din cadrul vizitei de la Ankara și să găsească o modalitate prin care UE să se exprime pe o singură voce în relațiile externe, informează AFP, preluat de Agerpres.

Președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European au fost convocați marți, 13 aprilie, de Conferința Președinților din Parlamentul European pentru a discuta rezultatele vizitei din Turcia, de pe 6 aprilie, precum și incidentul denumit de presă „Sofagate”, care a produs disensiuni între liderii instituțiilor și între instituțiile europene.

Incidentul s-a petrecut în palatul prezidențial al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, unde Michel și Ursula von der Leyen se aflau în vizită oficială pentru revitalizarea relațiilor dintre Bruxelles și Ankara. Însă, când cei doi înalți demnitari ai UE au fost introduși în sala de recepție, au găsit doar două fotolii amenajate, dintre care unul era destinat lui Erdoğan, iar președinta Comisiei Europene a rămas preț de câteva secunde în picioare, vădit încurcată, neștiind unde să se așeze. În cele din urmă, von der Leyen a ocupat un loc pe una dintre canapelele din încăpere, vizavi de ministrul de externe turc Mevlüt Çavuşoğlu.

„Preşedintele Consiliului şi-a reiterat regretele publice şi a insistat asupra unităţii UE şi a spiritului de echipă”, a declarat un participant pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

În ceea ce o priveşte pe Ursula von der Leyen, ea a explicat că a fost vexată de acest incident ca femeie şi ca preşedintă a Comisiei, a adăugat aceeaşi sursă.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European le-au cerut celor doi preşedinţi de instituţii europene să le prezinte o propunere de soluţie pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete şi au insistat ca această soluţie să fie prezentată cu ocazia dezbaterii privind relaţiile dintre UE şi Turcia din cadrul sesiunii plenare din perioada 26-29 aprilie. 

„Ne aşteptăm ca liderii noştri să formeze un front comun, în pofida protocolului, atunci când reprezintă UE în lume”, a avertizat germanul Manfred Weber, preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE, dreapta pro-europeană), familia politică din care face parte Ursula von der Leyen.

„Avem nevoie de o voce pe scena internaţională”, a adăugat liberalul Dacian Ciolos, preşedintele grupului Renew, familia politică de care aparţine Charles Michel.

Amintim că Ursula von der Leyen s-a întâlnit ieri cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și l-a avertizat că nu va permite ca situația de la Ankara să se repete. Astfel, aceasta a cerut serviciilor sale care se ocupă de protocol să-şi contacteze omologii din cadrul Consiliului pentru a „găsi un ‘modus vivendi’ cu scopul de a evita astfel de situaţii în viitor”, a explicat purtătorul de cuvânt al acesteia, Eric Mamer.

Un memorandum, care expune în cinci puncte cererile preşedintei Comisiei pe baza „interpretării regulilor în vigoare”, a fost transmis prin e-mail colaboratorilor lui Charles Michel, a precizat acesta.

Textul este analizat drept „o serie de condiţii” impuse de Comisie cu dorinţa  „de a slabi Consiliul European”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Consiliului, organismul care reprezintă cele 27 de state membre. Însă, Executivul European a negat că ar fi repuse în chestiune Tratatele, ci că este vorba despre o orchestrare a evenimentelor viitoare de acest tip – adică a vizitelor efectuate în comun. „Nu pretindem nimic mai mult decât ceea ce este în tratate”, a asigurat Eric Mamer, care a insistat că von der Leyen nu-şi doreşte absolut deloc „să vorbească în locul preşedintelui Consiliului pe probleme de politică externă şi de securitate comună”.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL UE41 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA45 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE1 hour ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 hours ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO3 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA3 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

COMISIA EUROPEANA24 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending