Protestatarii mișcării ”Occupy Wall Street” au blocat pentru o zi activitatea portului Oakland

Manifestantii care iau parte la actiunea Occupy Oakland au determinat miercuri inchiderea operatiunilor din port, unul din cele mai mari si mai aglomerate din Statele Unite, transmite hotnews, preluând un articol Reuters. Saptamana trecuta, manifestantii in orasul californian, care protesteaza in semn de solidaritate cu demonstrantii anti-banci din New York, au anuntat lansarea pentru 2 noiembrie a unei greve generale, prima in SUA dupa 1946.

AP a scris ca actiunea de miercuri din Oakland este o escaladare a miscarii Occupy, ale carei tactici au fost limitate, pana in prezent, la marsuri, demonstratii si tabere de corturi, de la inceputul protestului, la mijlocul lunii septembrie.

Circa 3.000 de demonstranti, dupa estimarile politiei, s-au adunat in portul din oras, unii adusi cu atutobuzele, in timp ce altii au marsaluit din centrul orasului, unde au prezentat un banner negru pe care scria: “Ocupati totul. Moarte capitalismului”. Demonstrantii au spus ca doresc sa opreasca “fluxul de capital”. Prin portul din Oakland, al cincilea ca marime din SUA, se trimit bunuri spre Asia, precum orez, vinuri, fructe, si se importa electronice si echipamente de productie, majoritatea din Asia, dar si masini si parti de masini de la Toyota, Honda, Nissan si Hyundai.

Politistii au avertizat ca demonstrantii care au patruns in interiorul portului au comis o ofensa federala.

Manifestantii au parasit portul dupa circa 5 ore in care au demonstrat pasnic, declarand ca actiunea lor a fost una “victorioasa”. Nu au fost efectuate arestari, in ciufa faptului, ca, pe parcursul marsului spre port, au fost vandalizate trei sedii de banci. In plus, in cursul serii, intre manifestanti si fortele de ordine au avut loc ciocniri violente.

Oficialii portului din Oakland au spus intr-un comunicat ca manifestatia i-a fortat sa opreasca activitatile martime. Ei au adaugat ca spera ca operatiunile la cel de-al cincilea port ca marime din SUA sa fie reluate joi.

“Turele pierdute reprezinta greutati economice pentru lucratorii portuari, pentru soferii de camioane si familiile lor, precum si slujbe pierdute si venituri din taxe pierdute pentru regiunea noastra”, se precizeaza in comunicat.

Sursa articol: hotnews.ro

Sursa foto: www.claremontportside.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *