Purtătorul de cuvânt al Comisarului Viviane Reding, despre acuzaţiile lui Dan Şova: „Este absurd să faci un jurnalist responsabil pentru o poziţie a Comisiei Europene“

Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a Comisarului European pe Justiţie Viviane Reding, infirmă acuzaţiile aduse de senatorul PSD Dan Şova jurnalistei RRA Carmen Valică. Politicianul a spus că jurnalista a transmis informaţii false la Bruxelles, care ar fi determinat reacţiile negative ale oficialilor, arată RomaniaLibera.

Dan Şova a acuzat-o pe jurnalista Carmen Valica de la Radio România Actualităţi de faptul că ar fi defăimat România deoarece, într-o întrebare adresată purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru ­Justiţie, Vivienne ­Reding, a inserat informaţia falsă ­potrivit căreia la ­Bucureşti ar fi urmat arestarea unor judecători de la Curtea ­Constituţională. Astfel, spune Şova, comisarul ­european a ajuns să acuze ­noua putere de la Bucureşti de abuzuri.

Carmen Valică a adresat o întrebare purtătoarei de cuvânt, care nu are însă nicio similitudine cu cea la care a făcut referire Dan Şova. Vezi AICI  înregistrarea video (minutul 4:10).

„Comisia Europeană este o instituţie europeană independentă, care îşi fundamentează declaraţiile şi opiniile pe fapte şi pe lege. A face jurnaliştii responsabili pentru o poziţie a Comisiei este, sincer vorbind, absurd şi profund îngrijorător“, a răspuns Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisarului European pe Justiţie, Viviane Reding, la o întrebare adresată de România Liberă prin e-mail.

„Vice-preşedintele Viviane Reding, Comisarul European pe Justiţie, şi-a exprimat săptămâna trecută, pe Twitter, îngrijorările sale cu privire la încercările de a pune la îndoială independenţa justiţiei în România. Înainte a avut loc o analiză detaliată a situaţiei, realizată de ea şi de consilierii săi juridici“, a detaliat Mina Andreeva.

Astfel, Mina Andreeva a infirmat spusele senatorului Dan Şova. Acesta a acuzat-o săptămâna trecută pe jurnalista RRA Carmen Valică de defăimarea României pentru că i-ar fi furnizat informaţia falsă Minei Andreeva că judecătorii Curţii Constituţionale urmau să fie arestaţi.

„Comisia Europeană vede independenţa media şi a relatărilor de presă ca o parte crucială a democraţiei în Europa. Din acest motiv, Comisia le oferă jurnaliştilor, din toate ţările, acces la o informare zilnică din partea ofiţerilor de presă de la Bruxelles, în timpul cărora pot adresa întrebări pe subiecte curente“, a spus Mina Andreeva.

„Comisia are toleranţă zero pentru orice încercare de sancţionare a jurnaliştilor pentru relatări libere şi independente despre evenimente din Bruxelles“, a mai comentat Andreeva, în exclusivitate pentru România Liberă.

Sursa: RomaniaLibera.ro

Foto: romanimobilities.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *