Putin cere Ministerului rus de Externe să obţină garanţii privind scutul antirachetă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat luni Ministerul Afacerilor Externe şi alte instituţii ale ţării să obţină garanţii care să ateste că viitorul scut antirachetă american din Europa nu va fi îndreptat împotriva Rusiei.

”Susţinerea în mod ferm a poziţiei ruse privind crearea unui sistem de apărare antirachetă american şi obţinerea unor garanţii concrete care să ateste că amplasarea sa nu constituie o ameninţare pentru forţele ruse de disuasiune nucleară”, scrie în decretul prezidenţial privind “Măsurile care trebuie aplicate pentru politica externă a Federaţiei Ruse”, relatează RIA Novosti în pagina electronică potrivit Mediafax.ro.

NATO şi Rusia au convenit, la summitul de la Lisabona din 2010, să coopereze la sistemul de apărare antirachetă din Europa, însă negocierile dintre ruşi şi Alianţa Nord-Atlantică sunt dificile, Moscova considerându-l o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicitând garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa strategică de disuasiune nucleară.

NATO susţine că acest sistem nu vizează Rusia, dar Washingtonul refuză să acorde garanţii constrângătoare din punct de vedere juridic în acest sens.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  cornelsabou.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *