Putin pledează pentru Uniunea Eurasiatică la summitul UE

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a făcut foarte clar faptul că ţara sa nu poate avansa negocierile privind un nou tratat cu UE , dacă Bruxelles-ul nu formalizează relaţiile cu aşa-numitul „Spaţiu Economic Comun” (Uniunea Vamală cu Belarus şi Kazakhstan).

Sunt necesare negocieri directe între reprezentanţii UE şi cei ai Spaţiului Economic Comun deoarece Rusia şi-a cedat anumite competenţe naţionale către un organism supra-naţional, a declarat Putin la conferinţa de presă finală a summitului UE-Rusia ce a avut loc ieri, 4 iunie la Sankt Petersburg, potrivit EurActiv.com.

„Suntem convinşi că înfiinţarea unei Uniuni Vamale, a Spaţiului Economic Comun, şi în viitor, poate a Uniunii Economice EurAsia, sunt pe deplin compatibile cu sarcinile de creştere a cooperării dintre Rusia şi Uniunea Europeană”, declară însă Putin în discursul său.

În decembrie 2010, Rusia, Belarus şi Kazakhstan au semnat un document de instituire a „Spaţiului Economic Comun”. Cu o lună înainte, Putin a dat un interviu pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung în care propunea  stabilirea unui spaţiu economic comun de la Vladivostok la Lisabona.

Ulterior, el a lansat ideea unei Uniuni Eurasiatice care să reunească ţările cu care Rusia are legături strânse, o mişcare văzută ca o încercare de a reînvia gloria defunctei Uniuni Sovietice. „Spaţiul Economic Comun” este în mare măsură văzut ca o creaţie a acestei uniuni, menţionează sursa citată.

Continuarea articolului AICI.

Sursa: EurActiv.com
Foto:  georgeorwell1984.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *