Radu Ghețea, președintele ARB: Sistemul bancar din România este într-o stare de echilibru datorită măsurilor luate de BNR

Sistemul bancar din România este în echilibru datorită măsurilor luate de BNR, calităţii managementului, lipsei operaţiunilor toxice şi a acţionarilor care cred că piaţa locală încă reprezintă o oportunitatede dezvoltare, apreciază preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, potrivit mediafax.ro.

“Sistemul bancar din România este într-o stare de echilibru datorită măsurilor luate de BNR, care uneori au fost nepopulare între bancheri, datorită calităţii managementului, lipsei operaţiunilor toxice şi a acţionarilor care au văzut în piaţa din România posibilităţi de dezvoltare după trecerea crizei. (…) Ştim că aceasta nu este ultima şi nici prima criză. Vor mai fi. Ceea ce nu ştim este când se va termina aceasta “, a afirmat Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank, în cadrul “SWIFT Business Forum Romania”, organizat la Bucureşti.

Printre măsurile luate de BNR, el a enumerat menţinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel ridicat, precum şi unele măsuri de restricţionare a creditării în valută, dar şi acordul semnat în urmă cu doi ani la Viena de băncile străine care activează în sistemul bancar din România că nu îşi vor reduce expunerea pe piaţa locală.

El a amintit că BNR a ridicat nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la 8% la 10%, ceea ce a impus unele majorări de capital la o serie de bănci din România.

 Acţionarii băncilor din România au răspuns de fiecare dată pozitiv. În ultimii doi ani au fost injectaţi în sistemul financiar din România peste 1,3 miliarde euro. Desigur, dacă ne uităm la sumele injectate în alte ţări, suma este mică, însă de atât a fost nevoie pentru a ţine indicatorul de solvabilitate la 10%. Acum, indicatorul pe sistemul bancar este pe medie undeva la 14% “, a mai spus
şeful CEC Bank.

Un al factor pozitiv pentru acest echilibru al sistemului bancar din România invocat de Gheţea este şi managementul mixt al băncilor, care este “de o calitate bună”.

Au fost echipe mixte, manageri locali, dar şi străini, care au venit cu know-how-ul din alte ţări. Inclusiv FMI a remarcat această situaţie, în întâlnirile pe care le-am avut“, a explicat el.

Lipsa operaţiunilor toxice a băncilor din România este determinată de lipsa faptului că “nu a existat tentaţia pe operaţiuni mai complexe”, potrivit şefului ARB.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: curierulnational.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *