Radu Magdin, unul dintre inițiatorii mișcării România Noastră: Suntem o mișcare care ”știe,spune și face”

Sub solganul “Construim Impreuna, Reformam Impreuna – Romania Noastra” si cu sigla o casa tricolora,Mircea Geoana si-a lansat, vineri, la Romexpo, in prezenta a cateva sute de participanti, miscarea civica. Unul dintre initiatorii acestei miscari, Radu Magdin, fost ofiter de presa la delegatia PSD la Parlamentul European si fost manager de politici europene pentru Google, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

1. Credeti ca societatea romaneasca in general si clasa politica in particular sunt pregatite sa absoarba ideile si actiunile propuse de o astfel de miscare civica? Cum contati sa va faceti ascultat mesajul?

2. Cand s-a conturat aceasta initiativa, s-a avut in vedere vreun model de miscare civica din alt stat membru UE?

R: 1.Societatea romaneasca da,cred ca vom fi perceputi,pe buna dreptate,ca un suflu nou. In ceea ce priveste clasa politica, as zice ca nicio clasa politica nu primeste cu usurinta “sfaturi” de la o miscare precum “Miscarea Romania Noastra”. Oamenii politici cred de multe ori ca se afla in posesia adevarului absolut. Si se inseala. Referitor la difuzarea mesajului,ea va tine de toate canalele posibile,de la prezente fizice in plan national,local si in diaspora, care se vor numi “Case Romania”, pana la campanii in media “clasica” si pe internet.
2.Nu neaparat,miscarea e Originala. Se poate insa spune ca nu am reinventat roata,caci nu ai cum sa nu imprumuti cat de putin de la ceva/cineva deja existent pe piata civico-profesionalo sau politica.

3: Cum doriti sa reusiti cu oameni ca Ovidiu Lipan Tandarica ori Mihai Covaliu?

R: Atat Ovidiu Lipan Tandarica cat si Mihai Covaliu performeaza in domeniile lor. Nu vor vorbi de sanatate,agricultura etc,cum nici eu nu vorbesc de aceste domenii. Pe sanatate de exemplu vor vorbi din partea noastra oameni precum doctorii Lascar si Safta. Noi mergem pe un principiu de baza: “omul potrivit la locul potrivit”. Ei sunt potriviti la arta si sport, eu la comunicare si alte domenii in care am lucrat. Stiu ca se spune ca toti romanii se pricep la politica si fotbal, dar eu nu ma pricep la fotbal si recunosc asta. Echipa pare ceata lui Harap Alb, dar puterea sta in diversitate; in fond, si romanii sunt diferiti intre ei.

4. Am vazut ca s-a vorbit foarte mult pe problemele actuale ale Romaniei, dar nu s-a prezentat niciun proiect concret, palpabil.In afara de teorie, aveti un proiect concret, o implicare activa intr-un anumit domeniu? (de ex: ceva de genul activitate de educare civica colectarea deseurilor, sau donare sange)

R: Raspunsul e simplu: toate la timpul lor. Va asigur ca proiecte exista si vor fi prezentate,detaliate, dezbatute. Insa e bine sa nu aglomeram romanii instant cu tone de informatie. Pe moment, iata cine suntem: niste oameni care se pricep. Un proiect ne-elitist,cu oameni de calitate, care vor o schimbare adevarata in Romania. Iata deci si ce vrem. Cum ajungem aici? Propunem si apoi dezbatem. Apoi influentam decizia.In plan national, local si in diaspora. Facem lucrurile altfel asadar. Le spunem romanilor ca suntem o Miscare care STIE (meserie),care SPUNE (comunica cu romanii,dezbate) si FACE (are proiecte,actiuni,se implica.).Stie,spune, face. Odata cu lansarea site-ului nostru saptamana asta,se vor vedea temele si vom incepe un “mare dialog” cu romanii.

Radu Magdin este consultant in comunicare. A lucrat la Bruxelles, 2007-2012, ca ofițer de presă la Parlamentul European (Delegatia PSD), apoi ca manager de comunicare al rețelei media EurActiv si manager de politici europene pentru Google. Anterior a profesat în România ca ziarist (Agerpres) respectiv ca diplomat. Radu este jurist și are un master în drept comunitar și unul în studii de securitate. A fost vicepreședinte al Clubului România-UE din Bruxelles (2008-2009). Este unul din initiatorii Apelului pentru Schimbare Adevarata si ai platformei care a succedat apelul, Miscarea Romania Noastra.

Sursa articol: HOTNEWS.RO

cititi si

Ce crede Radu Magdin despre comunicarea dintre clasa politica si mediul privat.
Sursa foto: catchy.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *