Ramona Mănescu, despre cele 6 miliarde de euro alocate combaterii șomajului in rândul tinerilor: pana in toamna masurile trebuie sa fie pregatite

”Ma bucura faptul ca tinerii si problemele lor au devenit o prioritate pentru liderii europeni cu atât mai mult cu cat, criza economica a accentuat profund problemele cu care acestia se confruntaramonamanescu, somajul fiind, in acest moment, una dintre cele mai presante probleme în toate statele membre. Propunerea de a pune problema somajului in rândul tinerilor pe Agenda Consiliului European din luna iunie este mai mult decât binevenita, a declarat europarlamentarul PNL Ramona Manescu pentru caleaeuropeana.ro

Este foarte important ca atât institutiile europene cat si guvernele statelor membre sa inteleaga faptul ca avem nevoie de o strategie coerenta atât la nivel european cat si la nivel national. Este evidenta necesitatea unor masuri pe temen scurt prin care sa atenuam efectele crizei, însa mai ales  a unei strategii pe termen mediu si lung.

Dupa cum se stie, inca de anul trecut, am sustinut initiativa Comisiei Europene de a permite statelor membre cele mai afectate de criza sa redirectioneze o parte din fondurile europene alocate in actuala perioada de programare, pentru proiecte menite sa combata somajul in rândul tinerilor.

Ideea de a aloca 6 miliarde €, la nivel european, in cadrul unui plan de sapte ani, pentru ajuta tinerii sa gaseasca un loc de munca pe masura pregatirii lor este o initiativa salutara.

Însa pentru ca tinerii sa se bucure cu adevarat de beneficiile acestor decizii politice este foarte important  sa ne asiguram ca toate masurile pregatitoare necesare, atât la nivelul institutiilor europene cat si al guvernelor statelor membre se vor efectua pana cel mai târziu pâna la summit-ul din octombrie, astfel incat aceasta initiativa sa poate fi complet operationala începând cu data de 1 ianuarie 2014.

In ceea ce priveste pozitia Parlamentului European, reducerea somajului in rândul tinerilor reprezinta o prioritate pentru noi. In prezent, avem doua rapoarte in dezbatere unul, in cadrul Comisiei pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale, intitulat “Combaterea șomajului în rândul tinerilor: posibile soluții” si un al doilea in cadrul Comisiei pentru Educatie si Cultura, privind “Implementarea Strategiei UE 2010-2012 privind Tinerii.”

Aceste rapoarte contin recomandari si propuneri de masuri concrete adresate atât statelor membre cat si Comisiei Europene in vederea rezolvarii situatiei deosebit de dificile in care se afla tinerii. Printre masurile pe care eu le promovez in cadrul acestor doua Comisii de specialiste, as dori sa amintesc câteva:

Încurajarea statele membre si initieze masuri de sustinere a întreprinderilor si organizatiilor care doresc sa participe la mecanismele de garantare pentru tineret, în strânsa cooperare cu oficiile fortelor de munca publice si agentiile de recrutare private. Acestea sunt masuri de relaxare fiscala, subventii la costurile fixe asociate angajarii, oferind posibilitatea accesului la finantare pentru formarea profesionala la locul de munca. Astfel, vom permite întreprinderilor si ofere locuri de munca si formare profesionala de calitate, reprezentând totodata o investitie eficienta în potentialul tinerilor.

Elaborarea unor strategii nationale care sa vizeze tinerii neîncadrati in profesie prin armonizarea programelor educationale si formare profesionala cu cererea de pe piata muncii in vederea cresterii sanselor de angajare a tinerilor.

Si nu in ultimul rând, sprijinirea activitatilor de liber-profesionist, în rândul tinerilor, prin instituirea de stimulente si de conditii preferentiale pentru începerea propriei afaceri, prin reducerea birocratiei si masuri fiscale favorabile”, a mai spus Ramona Manescu.

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.