Raport al Băncii Mondiale: Regiunea Nord-Est, gradul cel mai ridicat de absorbţie pe POR

adr-nord-estO delegatie a Băncii Mondiale s-a aflat săptămîna trecută la Piatra Neamt, pentru a prezenta rezultatele studiilor cu privire la analiza implementării Programului Operational Regional 2007 – 2013. Din acestea reiese faptul Regiunea Nord Est, în care este inclus si judetul Neamt, este cea mai săracă din tară, dar cu putere de absorbtie a fondurilor UE, potrivit unui comunicat remis presei.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ADR Nord – Est si a reunit aproximativ 80 de participanti, reprezentanti ai beneficiarilor de finantare prin REGIO si ai Organismului Intermediar Nord – Est. Studiile au fost efectuate de Banca Mondială în anul 2013, urmînd ca rapoartele finale să fie făcute publice în decembrie 2013 si vizează mai multe teme, precum sprijinul acordat beneficiarilor POR 2007 – 2013 pe întreg parcursul ciclului de proiect; colaborarea si comunicarea dintre autoritatea de management si organismele intermediare POR;• solutii de crestere a competitivitătii oraselor din România etc.

„O concluzie foarte clară care se desprinde din studiile noastre este aceea că în Regiunea Nord-Est, una dintre cele mai slab dezvoltate din România, gradul de absorbtie pe POR este cel mai ridicat, iar sistemul de lucru este cel mai performant, iar asta trebuie folosit ca exemplu pentru următoarea perioadă de programare si se subsumează unui principiu pe care noi îl promovăm peste tot unde mergem: «Nu strica ceea ce merge bine!». Printre principalele obstacole identificate în asigurarea unui grad de absorbtie si mai mare, noi enumerăm: slaba pregătire a beneficiarilor pentru sistemul de lucru cu instrumente structurale, suprareglementarea, lipsa resurselor bugetare, proceduri greoaie, capacitate administrativă limitată si slaba responsabilitate a actorilor cheie. Principalele noastre recomandări vizează informatizarea mai accentuată în sistemul de lucru cu beneficiarii, sprijin personalizat pentru acestia în functie de tipul de proiect propus, un nou model de selectie a proiectelor pentru finantare si, nu în ultimul rînd, păstrarea oamenilor cheie din sistemul de implementare a programului“, a declarat Marcel Ionescu Heroiu, specialist senior Dezvoltare Socială, Banca Mondială, conform sursei citate.

„Preocuparea noastră este să ne folosim de lectiile învătate pentru a contura cît mai pragmatic sistemul de lucru si prioritătile de investitii pentru perioada 2014-2020“, a declarat Constantin Apostol, director general ADR Nord – Est.

Sursa: Comunicat de presă  ADR Nord-Est

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.