Raport CE: Profesorii romani, cel mai prost platiti; cel mai bine: luxemburghezii, danezii, austriecii

Potrivit site-ului EurActiv.ro, cel mai prost platiti profesori din UE sunt in Bulgaria si Romania, iar cel mai bine platiti dascali sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria, potrivit unui raport realizat de Reteaua Eurydice a Comisiei Europene care precizeaza totodata ca peste tot salariile debutantilor sunt neatractive. Datele, bazate pe anul scolar 2009 – 2010, cuprind educatia de la nivelul prescolar si pana la cel secundar.

Raportul arata ca, la inceputul carierelor lor, salariile brute de baza ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor in toate tarile, cu exceptia Germaniei, Spaniei si Portugaliei. Numai in trei tari, respectiv Cipru, Portugalia si Romania este posibil ca profesorii sa isi dubleze salariile de baza pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar si in aceste tari, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a progresa catre varful scalei salariale.

In majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza, dar numai jumatate dintre tari acorda sporuri speciale pentru continuarea calificarii profesionale si pentru excelenta in predare.

Salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla in multe tari aproape de varful scalei de salarizare. Aceasta se datoreaza unei populatii de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii.

In Danemarca (61.804 de euro pe an), Grecia (22.817 de euro pe an), Finlanda (44.775 de euro pe an) si Anglia (35.580 de euro pe an), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri, arata raportul Euridyce, citat de Mediafax.

In general, profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010, precum Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Romania. Pe parcursul aceleiasi perioade, Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor. In multe tari, masurile de austeritate mai recente si viitoare pot afecta salariile profesorilor si cheltuielile cu educatia in general. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plaseaza sectorul educatiei in centrul programelor lor de reforma, se mai spune in documentul CE.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: projects-abroad-la.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.