Raport: Comisia Europeană nu poate avea încredere deplină în Sofia după cinci ani de monitorizare

Comisia Europeană (CE) nu poate avea deplină încredere în Bulgaria, după cinci ani de monitorizare, se arată proiectul de raport cu privire la MCV, potrivit Mediafax.

Conform cotidianului bulgar Trud, România se află în aceeaşi poziţie. Sofia este criticată pentru minizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor, scrie cotidianul bulgar, citat de agenţia Focus News și preluat de Mediafax. Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte urmează să fie prezentate la sfârşitul lui 2013 şi, respectiv, la sfârşitul lui 2012.

Bulgaria a înregistrat progrese tangibile la nivelul cadrului legislativ în ansamblu, potrivit proiectului raportului, dar provocarea constă în acoperirea unor lacune în probleme-cheie, scrie cotidianul citat de agenţie, adăugând că un regres major este lipsa unor direcţii clare la nivelul politicilor. Bulgaria va atinge obiectivele MCV dacă accelerează procesul reformelor, îşi asumă mai multe angajamente şi le permite magistraţilor să stabilească ritmul, continuă ziarul.

Proiectul de raport menţionează o intensificare a semnalelor cu privire la licitaţiile publice, cumpărarea de voturi, corupţia la nivel înalt şi lacune în declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici de rang înalt, continuă sursa citată, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu apără independenţa sistemului judiciar, adaugă aceasta.

Înaintea raportului, cotidianul Trud l-a citat pe ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov declarând, într-un interviu pentru BNT, că se aşteaptă la un raport corect şi obiectiv. De asemenea, cotidianul Standart citează critici ai Guvernului care subliniază că menţinerea MCV reprezintă o veste proastă pentru Cabinet, care arată că CE şi-a pierdut speranţa că în sistemul judiciar bulgar poate avea loc o reformă. În schimb, susţinătorii puterii sunt citaţi afirmând că este un lucru pozitiv, lipsa specificării unui termen însemnând, în opinia lor, că MCV poate fi anulat oricând.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  blog.games.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *