Raport CRPE: „Cum am folosit fereastra de oportunitate? Bilanţul unui an de relansare a relatiilor România – Republica Moldova”

Centrul Român de Politici Europene dă publicităţii raportul „Cum am folosit fereastra de oportunitate? Bilanţul unui an de relansare a relatiilor România – Republica Moldova”. Raportul prezinta o analiza independenta a eforturilor facute de Romania in 2010 atat in relatia bilaterala cu Chisinaul cat si ca avocat al Moldovei in Uniunea Europeana.

Autorii fac o trece in revista a finantarilor acordate de Romania si a cooperarii institutionale. O concluzie generala este aceea ca desi vointa politica este prezenta, gestionarea relatiei se face fragmentar si inertial. De aceea, raportul recomanda crearea unui birou de coordonare, condus de un ”Mister Moldova”, personaj cu autoritate politica si institutionala care sa dea coerenta eforturilor Romaniei.

In ce priveste ajutorul financiar de 100 milioane euro promis Moldovei, acesta se afla in intarziere. Autorii fac cateva recomandari pentru o mai buna gestionare a banilor (gasiti atasata acestui mesaj o sinteza a recomandarilor din intregul raport).

Proiectele de infrastructura si energetice demarate de Romania si Moldova se afla in diverse faze ale studiilor de fezabilitate. Pentru unele dintre ele, Romania a inceput demersurile de finantare din fondurile Uniunii Europene (situatia fiecarui proiect este descrisa pe larg in raport).

O parte consistenta a acestui raport o reprezinta istoricul tratatului de frontiera semnat de Bucuresti si Chisinau, autorii avand acces la informatii din culisele diplomatice care explica evolutia negocierii unui document de baza, apoi a unui tratat de frontiera, intre Bucuresti si Chisinau.

In ce priveste Transnistria, autorii recomanda Bucurestiului retinere maxima pe acest subiect, unde nu avem o miza proprie, alta decat sustinerea Chisinaului.

Raportul, precum si sinteza recomandarilor din cadrul acestuia pot fi gasite pe pagina principala a site-ului www.crpe.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *