Raport CRPE: Ce ar trebui să facă statele care nu recunosc Kosovo

Raportul nu abordează problema recunoaşterii independenţei în sine, ci recomandă guvernelor de la Madrid şi Bucureşti câteva soluţii prin care pot contribui la rezolvarea tensiunilor din zonă şi la apropierea de UE atât a Serbiei cât şi a Kosovo, potrivit Adevarul.ro.

Studiul ”Sa recapatam initiativa: Cum ajutam Serbia si Kosovo sa se apropie de UE? – o analiza strategica a optiunilor statelor UE care nu recunosc independenta Kosovo” apărut în cadrul proiectului „Kosovo în dialog cu Europa” derulat de Centrul Român de Politici Europene și finanțat de Fundația Kosovo pentru o Societate Deschisă (KFOS), face o analiză a opţiunilor strategice ale celor cinci state din UE care s-au plasat în minoritate nerecunoscând independenţa Kosovo, cu accent pe opţiunile României şi Spaniei.

Cele cinci state membre UE care nu recunosc independenta Kosovo, la patru ani de la declararea acesteia – Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia, trebuie se contribuie la o solutie: “Kosovo nu va disparea si nici timpul nu va fi intors inapoi. Nerecunoasterea si apropierea fata de Serbia trebuie folosite pentru a ajuta fortele pro-europene de la Belgrad. Acum ca e limpede ca integrarea Serbiei in UE depinde de rezolvarea problemei Kosovo, prietenii Serbiei din UE trebuie sa faciliteze dialogul si compromisul, nu sa ajute fortele nationaliste anti-UE de la Belgrad. Singura interesata ca integrarea europeana a Serbiei sa esueze este Rusia. Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia au alte interese strategice in Serbia si Kosovo decat Rusia” – este una dintre concluziile raportului menționat, potrivit HotNews.

Citește aici care sunt recomandările pentru cele cinci state.

RAPORTUL INTEGRAL aici.

Foto: turkeymacedonia.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.