Raport ONU: Destabilizarea climei creste riscul de razboaie civile si violente

Un raport asupra evoluţiei climei de-a lungul secolului XXI a „scăpat“ de la ONU şi prezintă concluzii sumbre. Acesta va fi publicat oficial în martie, dar până atuncONUi poate fi consultat de către guvernele lumii.

Extrase dintr-un raport recent privind evolutia climei de-a lungul secolului al XXI-lea, publicate de „The New York Times“, prezinta un viitor sumbru al omenirii. Studiul a fost realizat pentru Organizatia Natiunilor Unite (ONU) de catre Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) si va fi publicat abia in martie, dar pana atunci e disponibil guvernelor spre consultare.

Raportul contine prognoze extrem de grave: daca lucrurile nu se schimba, acest secol va fi marcat de seceta, conflicte armate intre tari si diverse grupari, iar migratia in cautarea zonelor mai bune va fi fara precedent.

Experţii care au contribuit la acest raport notează că zonele obi ş nuite ale plantelor ş i animalelor vor fi schimbate pe unele noi pentru a scăpa de temperaturile în creş tere. Asta va duce la o suprapopulare în anumite zone, dar şi la disparaţia multor specii. Oraşele sunt însă cele mai vulnerabile. „Schimbările climatice vor încetini creşterea economică şi scăderea sărăciei şi vor accentua incapacitatea de a asigura hrana popula ţiei, iar sărăcia va fi sporită mai ales în zonele urbane sau acolo unde pot apărea focare de înfometare“, se arată în raportul IPCC. „Destabilizarea climei va accentua sărăcia în ţările cu venituri mici spre medii şi va genera bule ale sărăciei în ţările cu venituri peste medie sau ridicate, accentuând inegalitatea între oameni“.

„Destabilizarea climei va creşte indirect riscul de conflicte militare sub forma războaielor civile, violenţei între diverse grupări sau protestelor violente generate de sărăcie şi şocuri economice“, se mai arată în raport. Experţii estimează că producţia în agricultură va scădea cu 2% în fiecare deceniu până la finalul acestui secol. Dar în aceeaşi perioadă cererea va creşte cu 14% în fiecare deceniu, iar populaţia lumii va atinge cifra de 9,6 miliarde de oameni până în 2050.

Sursa: Adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.