Dacă trupele și dispozitivele militare rusești ar invada statele baltice mâine, forțele și armamentul NATO ar fi depășite de situație în doar 3 zile. Acesta este concluzia stipulată într-un raport realizat de ofițeri militari și oficiali din mediul civil.
„Jocul de putere dezvăluie un adevăr de necontestat: în condițiile actuale, NATO nu poate să apere cu succes teritoriul celor mai expuși membri ai săi”, este menționat în raportul emis de Rand Corporation.
În studiul amintit mai sus se aduce o critică dură la adresa Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Conform acestuia, se pare că blocului în cauză i-a lipsit viteza de reacție în fața acțiunilor Rusiei care a suplimentat cheltuielile în domeniul apărării după ce a anexat Peninsula Crimeea și a intervenit în susținerea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. În cazul unei eventuale invazii a Rusiei în țările baltice, Statele Unite și aliații săi nu dispun de suficiente trupe, tancuri sau vehicule blindate pentru a încetini o potențială invazie rusească. În raport este precizat că „o astfel de înfrângere ar limita numărul opțiunilor pe care le-ar avea NATO”.
Pentru ca statele baltice să nu fie depășite de situație, ar fi necesare 7 detașamente, 3 brigăzi mecanizate, la care se adaugă sprijinul oferit de forțele aeriene și artilerie. Costurile pentru forțele adiționale s-ar ridica la 2.7 miliarde de dolari/an.
Citiți și Pentagonul confirmă: SUA cresc bugetul pentru cheltuieli militare în Europa de PATRU ORI și trimit armament în ROMÂNIA. NATO: ”Semn clar al angajamentului american pentru securitatea europeană”
Raportul a fost emis marți, în aceeași zi în care secretarul de stat american al Apărării, Ashton Carter a făcut publice planurile de a suplimenta armamentul greu în zona Europei de Est. Cu toate că detaliile și momentul în care acest lucru va fi realizat nu sunt cunoscute, rapoartele mass-media sugerează că acesta va fi distribuit pe linia de est a blocului militar, în state precum Polonia, România sau Bulgaria și, posibil, Ungaria.
Citiți și România și-a definit obiectivul strategic și de securitate pentru Summit-ul de la Varșovia: De luna viitoare începe demersurile pentru înființarea unei flote NATO în Marea Neagră
Totodată, raportul este dat publicității într-un context în care România a anunțat că va pregăti un proiect prin care solicită amplasarea unei flote permanente a NATO în Marea Neagră.
De când Rusia a invadat Ucraina, Statele Unite și-au îndreptat atenția asupra Estoniei, Lituaniei și Letoniei. În 2004, în cadrul unui discurs, susținut la Tallinn, președintele Barack Obama a promis explicit că va proteja statele baltice.
În ciuda afirmațiilor de atunci, în raportul emis se stipulează că „nici Statele Unite, nici aliații NATO nu sunt pregătiți să dovedească prin fapte spusele președintelui.”
Având la dispoziție doar unități de infanterie, strategii Statelor Unite și ai NATO sunt îngrijorați de proliferarea armamentului rusesc în zona enclavizată Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania, dar și de intențiile Moscovei de a construi o nouă bază aeriană militară în Belarus, la sud de granița lituaniano-poloneză.
Jocul de putere analizat de Rand Corporation a scos la iveală faptul că SUA și NATO nu dispun de suficiente vehicule și arme de foc pentru a putea face față unei potențiale ofensive rusești. „Infanteria blocului militar s-a văzut până și în imposibilitatea de a se retrage cu succes”.
Cu toate că nu este precizat cu exactitate dacă detașarea mai multor trupe constituie o acțiune suficientă pentru a descuraja o potențială intenție a Rusiei de a ataca statele baltice, poziția lipsită de fermitate a NATO cu siguranță nu reprezintă o reală presiune pentru Rusia.
.
Pingback: NATO: Rusia a simulat un atac nuclear împotriva Suediei | caleaeuropeana.ro