Rata de absorbție a fondurilor UE a crescut cu doar 1% în ianuarie

Rata de absorbţie la sfârşitul lunii martie a fost de 6,56% în creştere cu 0.26% faţă de luna precedentă şi cu aproape un procent faţă de sfârşitul lui ianuarie, potrivit Adevarul.ro, în condiţiile obiectivul stabilit de la Palatului Victoria este acela de a ajunge, la sfârşitul lui 2012, la o rată de 20 de procente.

Programul cu cea mai scăzută rată rămâne cel de mediu POS Mediu – 3,38%, programul cu cele mai bune performanţe este în continuare cel operaţional regional (POR) pe care se înregistrează o rată de 11,73% dar care nu mai creşte comparativ cu lunile precedente. POSDRU – pe care decontările au fost oprite în februarie de către Comisia Europeană – are o rată de absorbţie de 5,48%. Progresul cel mai vizibil se observă pe Programul Operaţional Sectorial Transport (POS Transport) care a ajuns la o rată de 6,13% – aproape dublu faţă de luna ianuarie.

Ministerul Afacerilor Europene a anunţat că are ca obiectiv, pentru 2012, creşterea ratei de absorbţie la 20 de procente. „În momentul de faţă, estimarea noastră merge până la nivel de 2012, la finalul anului, obiectivul fiind o rată de absorbţie de minim 20%. Ulterior, marea provocare va fi în 2013, când riscurile de dezangajare vor fi foarte ridicate. Până să ne gândim la ceea ce se întâmplă în 2015, trebuie să luăm pas cu pas, prima ţintă este 2012, rata de 20%, apoi 2013 cu riscul de dezangajare, şi apoi să discutăm despre o rată de absorbţie”, a declarat Orban, potrivit www.fonduri-ue.ro.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: ktcatspost.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Rata de absorbție a fondurilor UE a crescut cu doar 1% în ianuarie

  1. Pingback: Auditul CE: există nereguli în achiziţiile publice | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *