Rata de absorbţie pe fondurile UE creşte, avertismentele UE rămân

Rata de absorbţie creşte uşor, echipa de negociatori cu Bruxelles-ul rămâne pe poziţie şi rezistă celei de- treia schimbări politice din ultimul an, dar riscurile pentru România rămân aceleaşi, scrie Adevarul în ediţia electronică: suspendarea celor cinci programe operaţionale dacă până în iunie neregulile din sistem nu sunt remediate şi riscul pierderii unor fonduri consistente în 2013.

Rata de cheltuire a fondurilor europene a ajuns la 8,6%, i-a anunţat ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban pe reprezentanţii FMI-CE prezenţi săptămâna această la Bucureşti ceea ce înseamnă o creştere cu două procente faţă de sfârşitul lunii martie când datele oficiale indicau un porcent de decontări ale Bruxelles-ului pentru România de numai 6,56%.

Cabinetul Ponta şi-a propus şi el, ca şi cel precedent, creşterea substantiala a gradului de absorbţie a până la 31 decembrie 2012, începerea programului de reabilitare termică a clădirilor prin mutarea a 150 de milioane de euro în Programul Operaţional Regional – mişcare ce aşteaptă aprobarea Comisiei Europene.

Recent, prof. Vasile Puşcaş, fost negociator al României la UE, a analizat barierele în calea cheltuirii fondurilor europene. „Guvernanţii vor spune mereu că <<vor face totul>> să elimine acele bariere, dar după mai bine de cinci ani, de când România este membru al Uniunii Europene, ei câştigă timp şi bani, iar cetăţenii plătesc! Un ilustrativ exemplu este angajamentul asumat, recent, (n.n de guvernul MRU) chiar faţă de comisarul Hanh, că accesarea fondurilor europene va fi „100%” lipsită de ilegalităţi, fraude şi corupţie”, apreciază Puşcaş. Bine ar fi fost, mai spune el, ca aspectele barierelor în calea accesării fondurilor structurale să se fi discutat la începutul actualei perioade bugetare multianuale (2007-2013). „Acum nu facem altceva decât să constatăm că am intrat într-o criză şi că ne pândeşte pericolul dezangajărilor”, spune Puşcaş care a avertizat că, sub presiunea acestui risc, se adoptă „tot felul de măsuri pompieristice.

Fostul negociator al României mai spune că este nevoie de îmbunătăţirea sistemului achiziţiilor publice este obligatorie. „Sporirea numărului de angajaţi ai autorităţilor de management şi organismelor intermediare probabil e necesară (dar nu temporar, ci permanent şi nu electoral-politic, ci profesional). Însă problema principală, acum, în 2012, este de natură structural-sistemică şi financiară”.

Mai multe informaţii aici.

Foto:  globalastrologyblog.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *