Razboiul din Irak s-a sfarsit. Ultimii soldati americani au parasit tara

Ultimul convoi de soldati americani au parasit Irakul duminica, punand astfel punct razboiului de aproape 9 ani, in care si-au pierdut viata 4.500 de americani si zeci de mii de irakieni, relateaza Reuters, potrivit HotNews.ro. Misiunea lansata in martie 2003 cu atacuri asupra Bagdadului, pentru rasturnarea lui Sadam Hussein, se inchide astazi lasand in urma o democratie fragila care trebuie sa faca fata in continuare insurgentilor, tensiunilor religioase si provocarii de a-si gasi locul in regiunea araba, mai noteaza publicatia.

Armata americană, care a avut în Irak până la 170.000 de militari în punctul maxim al luptei contra insurecţiei, a abandonat 505 baze. Numai 157 de militari vor mai rămâne în această ţară, responsabili cu antrenarea forţelor irakiene, dar şi un contingent de puşcaşi marini, pentru a proteja ambasada.

In razboiul care a inceput in 2003 au murit 4.500 de soldati americani si peste 100.000 de irakieni. Circa 1,5 milioane de americani au luat parte la misiune, 30.000 au fost raniti.

Plecarea trupelor americane din Irak ridica intrebari cu privire la capacitatea fortelor de securitate irakiene de a mentine pacea intr-o tara zguduita de razboiul civil dintre anii 2006-2007, in care mii de oameni au murit in urma conflictelor etnice.

Mai multe informatii despre misiunea din Irak pot fi accesate aici.

Sursa articol: HotNews.ro

Sursa foto: onlycy.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.