Războiul USL – Băsescu, în presa internațională

“Războiul” dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi guvernarea de centru-stânga din România ocupă spaţii largi în relatările agenţiilor internaţionale de marţi şi miercuri, preluate de numeroase publicaţii, posturi de televiziune şi radiouri din întreaga lume, notează Mediafax.

Noua coaliţie de centru-stânga, aflată la putere în România, a lansat o ofensivă, marţi, în războiul cu preşedintele de centru-dreapta, revocând preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat drept “lovitură de stat” de opoziţie, scrie AFP.

Presa românească evocă un “Blitzkrieg” pentru a putea controla instituţiile încă deţinute de opoziţie, în timp ce numeroase organizaţii neguvernamentale, între care Fundaţia Soros, sunt îngrijorate, de o săptămână, de “presiunile Guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente”, adaugă agenţia franceză.

România se confruntă cu o coabitare delicată de la începutul lui mai, când USL a preluat guvernarea, după îndepărtarea precedentului Guvern de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură, explică AFP.

Războiul s-a deschis în România între noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social Liberală (USL), şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, scrie şi cotidianul Le Monde, care preia în mare parte ştirea AFP. De altfel, majoritatea publicaţiilor franţuzeşti, fie că sunt naţionale (Le Parisien, Le Nouvel Observateur, L’Express, Le Point) sau regionale, preiau cu detalii ştirea agenţiei franceze.

Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premierul de stânga Victor Ponta că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.

Războiul s-a deschis în România între noua coaliţia aflată la putere şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, scrie şi cotidianul Le Monde.

De altfel, majoritatea publicaţiilor franţuzeşti printre care Le Parisien, Le Nouvel Observateur sau L’Express dezbat pe larg situația de la București.

Iar agenția americană Associated Press scrie despre îngrijorarea ambasadorului Statelor Unite în România cu privire la ameninţările la adresa “independenţei instituţiilor democratice”. Articolul agenției este preluat chiar și de jurnaliștii din Asia.

Subiectul este abordat pe larg și de Reuters – analiștii citați de cunoscuta agenție susțin că acest conflict politic a amânat reforme importante convenite de țara noastră cu Fondul Monetar Internaţional.

Surse: Mediafax.ro, EuropaFM.ro
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *