Realizatorul emisiunii Calea Europeana, premiat de INSTITUTUL EUROPEAN DIN ROMANIA

Realizatorul emisiunii Calea Europeana, de pe B1 TV, Dan Cărbunaru, a fost premiat de Institutul European din Romania, in cadrul conferintei aniversare “Redefinind Europa”, organizata impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

IER a marcat trecerea celor zece ani de la nasterea sa in prezenta unor personalitati care au marcat atat activitatea sa cat si parcursul integrarii europene a Romaniei. Alaturi de extraordinara si activa prezenta a directoarei IER, doamna Gabriela Dragan, am remarcat personalitati precum Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, invitat special al dineului organizat luni seara, dar si consilierul prezidential Leonard Orban, Presedinte de Onoare al IER si prim comisar al Romaniei Europene, alaturi de șeful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Excelenta Sa Nicolae Idu.
IER a confirmat, prin dezbaterile vii organizate, marti, ca are un rol
important si real in redefinirea Europei si mai ales in coagularea unor pozitii coerente nationale fata de politicile europene.
Institutul European din România, în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, au organizat, în data de 14 decembrie a.c. conferinţa internaţională cu tema “Redefinind Europa”.
Evenimentul aniversar, care a marcat cei 10 ani de activitate ai Institutului European din România, l-a avut ca invitat de onoare pe domnul Jacques Pelkmans, profesor la catedra Jan Tinbergen din cadrul Colegiului Europei, Bruges, cercetător senior în cadrul CEPS Bruxelles.
Prin temele propuse dezbaterii organizatorii au dorit să aducă în atenţia decidenţilor politici, a mediului academic şi de cercetare, opiniei publice în general, câteva dintre provocările aflate pe agenda curentă a afacerilor europene, cum ar fi:
Mecanismele post-instituţionale după intrarea în vigoare a Tratatului Lisabona
Tratatul de la Lisabona oferă Uniunii cadrul legal şi instrumentele necesare pentru a gestiona provocările viitoare şi pentru a răspunde cererilor cetăţenilor. Principalele componente vizează consolidarea unei Europe mai democratice şi transparente, în care Parlamentul European dar şi legislativele naţionale deţin un rol sporit. Parlamentul European, ales în mod direct de către cetăţeni, are noi puteri în ceea ce priveşte elaborarea legislaţiei, bugetului şi a acordurilor internaţionale. Totodată, Tratatul permite Uniunii Europene să acţioneze în domenii de interes maxim pentru cetăţeni, şi anume libertate, securitate şi justiţie. Tratatul de la Lisabona recunoaşte rolul pe care îl joacă serviciile publice în dezvoltarea coeziunii sociale şi regionale – transporturile, educaţia, asistenţa medicală fiind fundamentale pentru cetăţenii europeni.
Criza economico-financiară şi implicaţiile acesteia asupra guvernanţei economice a UE
Cu un an în urmă, în perioada 18-19 noiembrie 2009, Institutul European din România organiza în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România conferinţa internaţională cu tema: „Depăşirea crizei economice şi financiare: valorificarea oportunităţii de a reforma economia mondială”.  Discuţiile purtate pe marginea acestei teme au condus la concluzia potrivit căreia ieşirea din criză depinde de adoptarea unor strategii credibile şi solide în domeniul fiscal şi monetar, strategii care să aibă drept scop principal relansarea economică şi o mai bună coordonare din punct de vedere economic, între statele membre ale Uniunii Europene. Aprofundând această tematică, sesiunea a II-a își propune să răspundă câtorva întrebări, cum ar fi: care ar fi modalităţile optime de antrenare a resurselor financiare de la nivelul Uniunii Europene în vederea unei mai rapide redresări economice a statelor membre, care ar putea fi mecanismele adecvate pentru o guvernanţă economică eficace în vederea refacerii şi menţinerii echilibrului macroeconomic şi a diminuării deficitelor, a ieşirii din criza datoriei publice, cum s-ar putea realiza o coordonare eficientă a politicii economice la nivel comunitar astfel încât statele UE (şi îndeosebi noile state membre) să resimtă mai puţin efectele crizei?
Piaţa internă unică la început de secol XXI
Din momentul concretizării Pieţei Interne Unice, Uniunea Europeană a obţinut o serie de progrese importante în materializarea celor patru libertăţi – circulaţia liberă a persoanelor, mărfurilor, serviciilor şi capitalurilor – în realităţi palpabile pentru cetăţenii şi companiile din Europa.
În prezent, odată cu evoluţiile care au avut loc pe plan european şi internaţional, s-a simţit nevoia îmbunătăţirii Pieţei Interne Unice în vederea adaptării ei la cerinţele secolului XXI. Un prim pas în direcţia schimbării a fost reprezentat de Comunicarea Comisiei cu tema O piaţă unică pentru Europa secolului XXI (2007), Comunicare care prezintă o serie de noi principii care vor trebui să stea la baza viitoarei transformări a Pieţei Interne Unice.
Lucrurile se vor accelera şi în anul 2010 va fi făcut public raportul O nouă strategie pentru Piaţa Unică în serviciul economiei şi societăţii europene (mai 2010) elaborat de Profesorul Mario Monti. Raportul Monti va fi sprijinit în aceeaşi lună de o Rezoluţie a Parlamentului European referitoare la oferirea unei pieţe unice consumatorilor şi cetăţenilor. Toate acestea vor duce la înaintarea în vederea dezbaterii publice, în octombrie 2010 a Propunerii comisarului Michel Barnier, Propunere intitulată Actul privind piaţa unică.
Cu ocazia acestui eveniment a avut loc şi prima ediţie a decernării Premiilor de Excelenţă IER,  dedicate în acest an  jurnalismului în domeniul afacerilor europene.
Jurnaliştii premiati in acest an au fost  Anne-Marie Blajan, Dan Cărbunaru, Ionel Dancă, Gabriel Giurgiu, Luca Niculescu, Mircea Vasilescu, Cristian Hoştiuc.
Selecţia  premianţilor a fost efectuată de un Grup de selecţie constituit din membrii Consiliului de Administraţie, respectiv Consiliului Ştiinţific Consultativ al Institutului European din România.
La evenimentul din data de 14 decembrie au participat reprezentanţi ai administraţiei publice, ai mediului academic şi de cercetare, ai societăţii civile, studenţi etc.
PARTENER ÎN ORGANIZAREA EVENIMENTULUI:
Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti
PARTENERI ŞI SPONSORI AI PREMIILOR DE EXCELENŢĂ IER:
Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti
ECDL Romania
PARTENERI MEDIA
EurActiv.ro
Hotnews.ro

I

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.