Recastigarea increderii vs UE da-ne banii!

Anul ce sta sa se incheie marcheaza un punct de cotitura pentru Romania europeana. Macinata de criza, de masuri de austeritate, de lipsa banilor europeni si mai ales de criza politica, Romania s-a scufundat in batalii interne, precum o haita de caini aruncata la groapa.

Cateva maini vestice care au indraznit sa se amestece au fost rapid si barbar muscate de haitele autohtone, in numele neatarnarii. Sigur, unele maini au intervenit la rugamintea disperata a celor care au clamat ca reprezinta orientarea Occidentala a poporului.

Ce a urmat stim cu totii. Sa ne amintim, pentru moment, de constatarea Comisiei, ca UE si-a pierdut increderea in Romania, tradusa diplomatic prin sintagma Romania trebuie sa recastige increderea Bruxelles-ului.

Cum timpul nu il putem da inapoi, nu putem decat consemna cu mirare zicerea premierului Ponta, cum ca daca stiam ca ne alegem doar cu ANI si DNA, poate ne mai gandeam daca intram sau nu in UE.

Acum, Premierul il someaza pe Presedinte sa dea cu veto-ul in Consiliu, daca europenii vor sa ne bage mana in buzunare si sa a ne ia cateva miliarde din banii care ni se cuvin pentru 2014-2020. Asta desi nu am fost in stare decat sa luam unul din cei zece euro pusi la dispozitie pentru 2007-2013. Adica vreo 3 miliarde din 30 si ceva.

Va mai amintiti ce fac la semafor stergatorii de parbrize? Cum injura sau chiar lovesc uneori masina celui care indrazneste sa nu le dea bani? Asta e atitudinea europeana de avut la Bruxelles? Sa fie alternativa doar politica ciocului mic? Ce ar trebui Romania sa faca pentru a da bine la UE? Nu ma refer la un bine slugarnic sau de convenienta, ci la un bine care sa ne sustina interesele civilizat si eficient. Ne poate raspunde cineva la aceasta intrebare? Traian Basescu pare sa fi confiscat europenismul si occidentalismul, ca strategie de comunicare. Dar ce ii opreste pe ceilalti sa se adape din acelasi izvor?

Si poate spera cineva ca fara recastigarea increderii, Romania poate avea mai multi bani europeni, acces in Schengen si Euro? Viitorul copiilor ar putea depinde de raspunsul la aceasta intrebare.

Dan Carbunaru

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *