Recesiunea se apropie cu viteză, propulsată de austeritate şi criza din zona euro

Austeritatea a devenit cuvântul de ordine în Europa şi rezonează mai puternic ca oricând în zona euro, zonă în care încrederea în economie a atins cotele de alarmă, scrie ZF.ro. Tot mai multe state europene înrăutăţesc estimările economice, ale Greciei fiind cele mai sumbre, iar toate semnalele indică recesiune în uniunea monetară pentru anul viitor, una uşoară dacă i se va găsi rezolvare crizei datoriilor sau una acută în cazul în care criza continuă. România va fi direct afectată de turbulenţele economice din zona euro având în vedere conexiunile financiare şi comerciale cu statele membre ale blocului monetar.

“Mulţi spun că zona euro este în recesiune şi acest lucru înseamnă că perspectivele pentru prima jumătate a anului viitor sunt sumbre şi că se preconizează o continuare a recesiunii”, spune analistul economic Laurian Lungu. Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere economică de 6% pentru Grecia în acest an, al patrulea de recesiune, mult mai mare decât cea de 4,5% estimată anterior. Guvernul de la Atena a revizuit, de asemenea, proiecţia de scădere economică pentru anul acesta de la 3,8% la 5,5%. Pentru 2012, FMI estimează că economia se va contracta cu 3%, scrie The Wall Street Journal.

“Economia evoluează mai slab decât am anticipat. Încrederea investitorilor nu s-a refăcut pe cât am sperat, având în vedere turbulenţele neaşteptate din alte state de la periferia zonei euro, incertitudinile legate de cum i se răspunde crizei, dar şi incertitudinile privind implicarea sectorului privat în reducerea datoriilor Greciei. Cu toate acestea, cel mai important factor este încetinirea ritmului de implementare a reformelor structurale în acest an”, se arată într-un raport al FMI.

Liderii europeni ar trebui să înceteze “să mai joace teatru” şi să evite să limiteze creşterea economică în procesul de a crea o uniune fiscală mai strânsă, a declarat vicepremierul polonez Waldemar Pawlak, citat de Bloomberg. Polonia este singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice.

Perspectivele economice ale Europei pentru anul viitor sunt atât de sumbre încât 2011, cu toată agonia din zona euro, va rămâne în amintire ca unul frumos, scrie agenţia.

“Două lucruri din Europa sunt devastatoare pentru economie. Unul este austeritatea fiscală din multe state în care statul este un angajator major, dar este forţat să reducă locurile de muncă. Aceasta duce la creşterea şomajului. Apoi, băncile însăpresc condiţiile de creditare”, spune Michael Gregory, economist la BMO Capital Markets.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: odorica.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *