Recomandările Comsiei Europene pentru economia României

Comisia Europeană a anunțat recomandările sale pentru economia fiecărui stat membru, un exerciţiu extrem de important în cadrul noilor reguli privind disciplina bugetară şi guvernanţa economică, scrie Adevarul în ediția electronică.

Comisia Europeana a făcut evaluari pe toate programele naționale de reformă și de convergență ale statelor membre, a analizat în detaliu economiile celor 12 state membre aflate în procedura de deficit excesiv și a constatat că trei state membre și-au revenit. Comisia Europeană face recomandări pentru fiecare din cele 27 de țări, pentru zona euro în ansambu dar și pentru economia întregii UE-27.

După doi ani de declin şi o contracţie cumulată a PIB de peste 8%,PIB-ul real al României a crescut cu 2,5% în 2011. Creşterea a fost determinată în principal de o creştere robustă în producţia industrială şi o recoltă agricolă excepţională.

Creşterea PIB este de aşteptat să încetinească până la 1,4% în 2012. Cererea internă ar putea fi locomotivă pentru creşterea investiţiilor publice dar trebuie susţinută de o mai bună absorţie a fondurilor UE.

Pentru 2013, creşterea PIB este estimată în prezent pentru a accelera la 2,9%, deoarece cererea internă recuperează și mai mult. Cererea externă este de aşteptat să contribuie negativ la creșterea PIB-ului în 2012, ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor economice pentru UE (70% din exporturile României sunt pentru piaţa UE).

Deficitul de cont curent se aşteaptă să crească de la 4,1% în 2011 la 5% anul viitor.

Comisia Europeană arată, urmare a evaluării programului naţional de reformă al României, că există restanţe în reformele structurale cheie:

Progresul reformelor structurale în transport rămâne limitat. O hotărâre de guvern din 2012 neagă dreptul Autorităţii de reglementare în domeniul feroviar să ia decizii cu privire la tarifele pentru infrastructură.

Pentru a vedea în ce domenii România a întârziat să aplice reformele, accesați Adevarul.ro.

Foto: thesecondgreenrevolution.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *