Reducerea populatiei cu 2,6 milioane va diminua fondurile europene alocate Romaniei

Recensamantul din 2011 demonstreaza o reducere a populatiei Romaniei la 19 milioane, adica o scadere cu 2,6 milioane fata de recensamantul anterior. Este o reducere care va afecta Romania in randul statelor membre ale UE, in sensul in care numarul de parlamentari europeni depinde de numarul de locuitori. Mai important insa, fondurile europene pe care le vom primi dupa 2020 vor fi si ele reduse din acest motiv, informeaza HotNews.ro.

Cele mai afectate aspecte vor fi numarul de eurodeputati si sumele din fonduri europene alocate Romaniei.

Dupa 2014 se va pune problema reducerii numarului de parlamentari europeni. Potrivit unor evaluari preliminare, Romania ar putea pierde 3 sau 4 eurodeputati incepand cu 2019. Dar aceasta evaluare va trebui certificata si de Parlamentul European.

Poate cel mai important efect va fi reducerea fondurilor europene destinate Romaniei. Aici impactul acestei diminuari a populatiei va fi foarte important, iar reducerea banilor va fi semnificativa. Din fericire, nu se pune problema pentru urmatorul exercitiu bugetar, 2014-2020, ci incepand din 2021.

Trebuie mentionat ca diferenta semnificativa a populatiei fata de referendumul anterior, de 2,6 milioane, poate fi interpretata si prin noua metodologie europeana aplicata la referendum, cetatenii care stau in afara tarii mai mult de 12 luni nefiind contorizati in Romania, ci in tarile in care se aflau. La fel si cetatenii straini care se aflau de mai mult de 12 luni in Romania au fost contorizati aici.

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa articol: HotNews.ro
Suirsa foto:  bebe-magia.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *