Referendum 2012. Situația sesizărilor la ora 20

Referendum 2012. Un numar de aproximativ 500 de sesizari a fost primit de Asociația Pro Democrația, până la orele 20:00, atat prin intermediul TelVerde cat si pe platforma www.alegericorecte.ro, se arată într-un comunicat remis Calea Europeană.

In urma numeroaselor sesizari primite din partea cetatenilor referitor la mesajele SMS cu continut electoral, APD a hotarat sa sesizeze Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a trimis toate aceste sesizari spre solutionare. Cele mai frecvente mesaje au fost: Eu vara nu dorm. Pe 29 n-am somn. La referendum votez, pentru ca eu chiar contez. Eu vara nu dorm,  Ei nu pot boicota atat cat putem noi vota, Hai Traian sa bem o bere, sa ne luam la revedere, Daca vrei Udrea, apasa tasta 1, Daca vrei Anastase, apasa tasta 2, Daca vrei Monica Macovei, scoate bateria. Daca nu mai vrei cu Basescu, hai la vot! Alaturat acestui comunicat, puteti consulta lista cu mesajele inaintate la Parchet.

Mesaje de motivare a cetatenilor pentru a participa la vot s-au primit nu numai prin sms-uri; astfel, un cetatean din judetul Constanta ne-a sesizat faptul ca un avion de agrement care survola litoralul a lasat pe cer mesajul Hai la referendum!

Un observator APD, din judetul Olt, localitatea Gostavatu, sectia 211, a sesizat ca in aceasta sectie, toate cele 95 de solicitari pentru urna de vot nu au datele de identificare ale solicitantilor. S-a facut o sesizare la BEJ Olt si la politie care efectueza momentan cercetari la fata locului. Aceleasi suspiciuni sunt si in localitatea Criva, la sectia 103. Tot in judetul Olt, municipiul Slatina, la Colegiul Radu Greceanu, sectia 3, dupa plecarea urnei mobile au aparut 102 cereri pentru urna mobila, toate cu acelasi scris. APD a sesizat BEJ Olt si asteptam solutionarea acestei reclamatii.

In acelasi judet, la sectia 77, localitatea Bals, reprezentantul unui partid politic a observat cum doua persoane, sot si sotie, au votat de doua ori, in doua sectii diferite – o data pe lista permanenta si o data pe lista suplimentara. De asemenea, presedintele sectiei de votare le-a dat persoanelor in cauza buletinele de vot inainte de a le cere cartile de identitate, atunci cand au votat pe listele suplimentare.  Situatia a fost reclamata la 112, a sosit un echipaj, insa nu au fost luate masuri. Reclamantul sustine ca presedintele sectiei a sters de pe lista suplimentara numele persoanelor in cauza. APD a facut o sesizare la BEJ Olt si asteptam solutionarea acestui caz.

Un alt observator din Suceava, localitatea Valea Moldovei, sat Mironu a sesizat faptul ca nu a gasit urna mobila in sectia de votare 496. Presedintele BESV a motivat faptul ca urna mobila este la primarie. APD a sunat la BEJ Suceava, informand despre aceasta situatie.

De asemenea, in sectia numarul 31 din Bucuresti, observatorul APD ne-a sesizat ca urna mobila a plecat la ora 9.00 pentru doua cereri si pana la ora 16.00 nu se intorsese in sectia de vot.

In judetul Dolj, in comunele Bistret, Dabuleni si Marsani, se cerceteaza urmatorul caz: impotriva primarilor din cele trei comune au fost depuse mai multe contestatii la BEJ si plangeri la parchet pentru ca acestia din urma au cerut listele cu datele personale ale alegatorilor, lucru petrecut inainte de ziua votarii; au fost depuse 21 de contestatii impotriva presedintilor sectiilor de votare din cele trei localitati care ar fi colaborat cu primarii. Cazul este in cercetare. Mentionam faptul ca, desi APD nu a verificat veridicitatea tuturor sesizarilor primite, s-au raportat cazuri multiple legate de alesii locali care au utilizat mijloacele de transport din dotarea primariilor sau pe cele personale pentru a transporta votantii la sectiile de votare.

Foto: de.freepik.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *