Referendumul din Italia nu va afecta zona euro, insistă miniștrii de Finanțe: ”Italienii sunt în continuare în favoarea Uniunii Europene”

Zona euro nu se află în fața riscului de a se destrăma, urmare a votului din Italia de respingere a reformei constituționale, au declarat miniștrii de Finanțe ai zonei euro, reuniți luni la Bruxelles. ”Nu există un risc sistemic pentru euro”, a declarat Michel Sapin, ministrul francez al Finanțelor, înaintea întâlnirii. ”Referendumul (din Italia) a fost un vot împotriva modificării Constituției, dar italienii sunt în continuare în favoarea Uniunii Europene”, a transmis acesta, conform Politico Europe.

euro-coinLa rândul său, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble a susținut declarațiile omologul său francez insistând că ”nu este nevoie de a discuta noțiunea unei crize a zonei euro”.

Hans Jörg Schelling, ministrul de Finanțe al Austriei a păstrat același ton încrezător spunând că nici el ”nu a văzut nicio criză încă”.

Comisarul european Pierre Moscovici a declarat că Italia este ”o țară solidă pe care ne putem baza” și care ”este bine echipată” pentru a face față unei crize a sectorului bancar, potrivit EuObserver

Observațiile oficialilor vin drept răspuns la probleme credibilității zonei euro, după ce premierul italian Matteo Renzi a decis să demisioneze, urmare a rezultatului referendumului. Demisia sa a ridicat întrebări asupra planurilor de capitalizare a celei mai vechi bănci, Monte dei Paschi di Siena, și a altor șapte bănci regionale.

Potrivit analiștilor politici, după demisia premierului Matteo Renzi, ar urma să fie organizate alegeri anticipate în 2017, fapt ce ar putea duce la creşterea sprijinului pentru partidul populist Mişcarea Cinci Stele. Acest partid s-a angajat să organizeze un referendum privind apartenenţa Italiei la zona euro.

Euro s-a depreciat faţă de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni, valorând 1,05 dolari. Declinul monedei europene a început încă de aseară, când sondajele la ieşirea de la urne au anunţat victoria taberei care se opunea reformei constituţionale a lui Matteo Renzi.

În condițiile în care datoria publică este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei, costurile de împrumut ale Italiei sunt urmările cu atenție, pentru a nu provoca instabilitate în regiune. Italia este a treia mare economie din zona euro, iar datoriile guvernamentale înregistrate sunt printre cele mai mari din zona euro, informează BBC, potrivit Gândul.info. Unul dintre motivele care explică problema este reprezentat de cele două decenii de performanţă economică slabă. După PIB, economia a înregistrat valori cu 8% mai mici faţă de datele publicate înainte de criza financiară.

Performanţele economice slabe au îngreunat generarea veniturilor din taxe, necesare pentru a menţine scăzut nivelul datoriilor guvernamentale. De asemenea, acestea au influenţat posibilitatea companiilor de a-şi plăti împrumuturile.

Rezultatul este reflectat de problemele datoriilor sau ale creditelor neperformante care valorează în prezent 360 de miliarde de euro – aproape o cincime din PIB-ul ţării.

Problema a fost accentuată de legislaţia privind falimentul, care îngreunează procesul de recuperare a banilor de la cel care a împrumutat şi a avut un eşec pe plan financiar. Legea a fost schimbată de guvernul lui Matteo Renzi.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *