Regionalizarea Romaniei. Primul raport oficial cu noile regiuni posibile si denumirile lor

regiuni-dezvoltareCare vor fi noile regiuni administrative ale Romaniei, cate vor fi la numar sau cum vor fi denumite – sunt doar cateva aspecte publicate in raportul grupului de experti care lucreaza pentru Ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea, potrivit HotNews.

In esenta, raportul CONREG sustine ca noul proces de regionalizare sa urmareasca regiunile de dezvoltare delimitate si infiintate in 1998. Astfel, modelul de regionalizare propusa de CONREG are opt regiuni despre care se sustine ca “au un potential foarte mare de functionalitate, mai mare decat regiunile istorice sau grupari de 2 – 3 judete invecinate’.

“Regiunile de dezvoltare instituite in 1998 manifesta un grad sporit de unitate functionala, dovedita prin structura fluxurilor de migratie interjudetene. Niciun alt model de regionalizare dintre cele discutate in material nu satisface in acelasi grad principiul respectiv de optim functional potential”, se arata in raport.

Totusi, raportul sugereaza si posibilitatea reunirii regiunilor Sud si Bucuresti-Ilfov pentru imbunatatirea factorului de functionalitate.

Cum s-ar putea numi noile regiuni

Raportul abordeaza si posibilele denumiri ale viitoarelor regiuni administrative, luand in calcul considerente istorice, culturale sau geografice.

Potrivit raportului, cele 7 sau 8 regiuni ar putea sa se numeasca astfel:

  • Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
  • Dunarea de jos (Regiunea Sud-Est)
  • Banat Vest (Regiunea Vest)
  • Oltenia
  • Muntenia Sud – ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti
  • Transilvania Centrala (Regiunea Centru)
  • Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

Concluziile grupului de experti (CONREG) vor sta la baza procesului de regionalizare si descentralizare pe care ministerul condus de Dragnea vrea sa-l realizeze in acest an. 

Mai multe informatii AICI.

 

Sursa: HotNEWS.ro

Foto: CONREG

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.